Sürgős „humanitárius szünetekre” szólított fel az ENSZ BT határozatában

A határozat a túszok haladéktalan szabadon engedését is sürgeti.

Forrás: MTI2023. 11. 16. 6:24
THOMAS-GREENFIELD, Linda
New York, 2023. november 15. Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az izraeli-palesztin konfliktus miatt összehívott rendkívüli ülésén a világszervezet New York-i székházában 2023. november 15-én. Sürgõs humanitárius tûzszünetekre szólított fel a Gázai övezetben dúló harcokban az ENSZ Biztonsági Tanácsa a rendkívüli ülésén elfogadott határozatában. MTI/EPA/Sarah Yenesel Fotó: Sarah Yenesel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sürgős humanitárius szünetekre, lényegében időszakos fegyvernyugvásra szólított fel a Gázai övezetben dúló harcokban az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdai rendkívüli ülésén elfogadott határozatában. A dokumentum hosszabb szünetekről tesz említést, elegendő számú napot biztosítva így a segélyek bejuttatására a tenger menti palesztin térségbe. Mindazonáltal a szöveg nem tesz említést hivatalos tűzszünetről.

Az ENSZ BT egyben a Hamász és más szélsőséges palesztin szervezetek által elhurcolt túszok haladéktalan, feltétel nélküli szabadon engedését sürgette.

Az ENSZ BT határozatában felhívta a konfliktus szereplőit a nemzetközi jog betartására, egyben elutasította „a civil lakosság kényszerű áttelepítését”, és hangsúlyozta, hogy a létszükségleti szolgáltatásokat nem szabad megtagadni a Gázai övezet lakóitól. Diplomaták szerint e rendelkezések Izrael Hamász ellen indított műveletére tekintettel kerültek a szövegbe, amely azonban egyetlen említést sem tesz Izraelről.

A világszervezet vezető testületében négy korábbi próbálkozás kudarcot vallott egy határozat elfogadására. 

A patthelyzet javarészt a tűzszünet, illetve humanitárius szünet iránti követelés körül alakult ki. Izrael ugyanis ellenzi a tűzszünetet, mondván, hogy azzal csak a Hamász járna jól. Szövetségese, az Egyesült Államok egyetért ezzel, azonban támogatja a kevésbé formális és rövidebb szüneteket a harctevékenységben. Oroszország ugyanakkor hivatalos fegyvernyugvást követelt.

A szerdán elfogadott határozat mindemellett nem ítélte el a Hamász cselekményeit, ami szintén vitás pontnak számított Washington és London részéről.

A Málta által beterjesztett határozattervezetet az ENSZ BT 12 tagja támogatta három tartózkodás mellett. Izrael legfőbb szövetségese, a vétójoggal rendelkező Egyesült Államok tartózkodott, ahogy Oroszország és Nagy-Britannia is.

Az ENSZ BT határozatai kötelező erejűek.

Az izraeli offenzívát a Gázai övezetben a Hamász összehangolt október 7-i támadása előzte meg Izrael déli része ellen, amelynek során a legfrissebb értesülések szerint 1200-an haltak meg.

Borítókép: Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az izraeli–palesztin konfliktus miatt összehívott rendkívüli ülésén a világszervezet New York-i székházában 2023. november 15-én (Fotó: MTI/EPA/Sarah Yenesel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.