Százezrek tüntettek a spanyol baloldal hazaárulása ellen + videók

A spanyol emberek nem hajlandók beletörődni Pedro Sánchez hatalomért cserébe elkövetett hazaárulásába.

2023. 11. 18. 18:10
null
Málaga, 2023. november 13. Hatalmas spanyol zászlót visznek tüntetõk a katalán amnesztiatörvény elleni tiltakozáson Málagában 2023. november 12-én. Az ellenzéki konzervatív Néppárt (PP) felhívására több spanyol nagyvárosban vonultak utcára az emberek, hogy tiltakozzanak a kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) törvénytervezete ellen, amely amnesztiát biztosítana a 2017-ben alkotmányellenesnek nyilvánított katalán függetlenségi népszavazás megrendezése miatt elítélt politikusoknak. MTI/EPA/EFE/Jorge Zapata Fotó: Jorge Zapata
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 170 ezer ember gyűlt össze Madridban, hogy Pedro Sánchez szocialista kormányfő ellen tüntessenek, amiért hatalma megtartásának érdekében amnesztiát adott a 2017-ben alkotmányellenesen Katalónia függetlenségét kikiáltó katalán politikusoknak – számolt be a Reuters hírügynökség a hatóságok közlésére hivatkozva. Az X közösségi oldalon ennél jóval nagyobb létszámról írtak többen, egyesek egymillió főre becsülik az összegyűlteket. 

A demonstrálók közül sokan spanyol zászlókat lengetve és „Sánchez áruló” és „Ne add el Spanyolországot!” feliratú táblákat tartva tüntettek az amnesztiatörvény ellen, amely igazságügyi szervezetek, ellenzéki pártok és gazdasági vezetők szerint veszélyezteti a jogállamiságot és a hatalmi ágak szétválasztását. A tüntetésen részt vett Alberto Nunez Feijoo, a Néppárt vezetője, valamint Santiago Abascal, a jobboldali Vox párt elnöke is.

A kormányalakításhoz szükséges többség biztosításának érdekében Pedro Sáncheznek és a szocialistáknak különböző megállapodásokat kellett kötniük, javarészt baszk és katalán nacionalista pártokkal. Ezek részeként többek közt amnesztiát kap 2012-ig visszamenőleg az összes katalán függetlenségi mozgalomban részt vevő politikus, elengedik Katalónia spanyol államnak való tartozása 20 százalékát (mintegy 15 milliárd eurót), valamint Baszkföld saját társadalombiztosítási rendszert kap és nemzetként ismerik el a régiót. 

Az amnesztiatörvénnyel egy szeptember közvélemény-kutatás szerint a spanyolok 70 százaléka nem ért egyet. Ez az arány a szocialista szavazók körében 59 százalék. 

 

Borítókép: Hatalmas spanyol zászlót visznek tüntetők a katalán amnesztiatörvény elleni tiltakozáson Málagában 2023. november 12-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/Jorge Zapata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.