Szijjártó Péter: A katariak mindent megtesznek azért, hogy minél több magyar fogvatartott visszakapja a szabadságát

Csak akkor tudunk a túszokról információval szolgálni, amikor az semmilyen módon nem fenyegeti a biztonságukat, közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

2023. 11. 25. 13:14
null
Kefar-Aza, 2023. november 5. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael ellen indított október 7-i támadásakor megrongált házak a Gázai övezet közelében lévõ Kefar-Aza kibucban 2023. november 5-én. A többfrontos támadás következtében több mint 1400 ember életét vesztette Izraelben, ebben a kibucban sok lakót meggyilkoltak vagy foglyul ejtettek a palesztinok. MTI/AP/Ariel Schalit Fotó: Ariel Schalit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Sokan érdeklődnek és sokan követik aggódva a közel-keleti fegyveres konfliktus során kialakult túszdrámát. Mindannyian örömmel értesültünk arról a katari segítséggel létrejött megállapodásról, aminek értelmében a Hamász hajlandó a túszok egy részét elengedni” – ítra közösségi oldalán a külgazdasági és külügyminiszter. 

Szijjártó Péter kimelte, Soltan Bin Saad Al-Muraikhi katari külügyi államminiszter kollégával folyamatosan kapcsolatban vannak, és a katariak mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél több túsz és minél több magyar fogvatartott visszakapja a szabadságát.

Mindenkinek a megértését és a türelmét kérem, hiszen itt emberéletekről, törékeny megállapodásokról, válságos helyzetről van szó, így csak akkor tudunk a túszokról információval szolgálni, amikor az semmilyen módon nem fenyegeti a biztonságukat

– fogalmazott Szijjártó Péter.

Mint megírtuk, lapunk értesülései szerint 

már a hétvégén kiszabadulhat magyar túsz is a Hamász fogságából.  

Az izraeli hadsereg megkapta szombaton azoknak az izraeli túszoknak a listáját, akiket a Hamász aznap, a tűzszünet második napján szabadon enged. Izrael is felkészült palesztin foglyok elengedésére cserébe.

Benjamin Netanjahu kormányfő irodájának korábbi közlésével ellentétben a Hamász nem 13, hanem 14 izraelit, köztük nyolc gyereket enged szabadon szombaton. A bejelentés szerint a szabadulók családtagjait már értesítették erről. Az izraeli közleményben hangsúlyozták: a listát csak azután hozzák nyilvánosságra, hogy a túszok biztonságban lesznek Izraelben.

Válaszul ugyancsak szombat délelőtt az izraeli büntetés-végrehajtási szolgálat bejelentette, hogy 42 palesztin fogoly – férfiak és nők – elengedésére készül.

A négynapos tűzszünet első napján, pénteken a Hamász az október 7-i Izrael elleni támadás során ejtett mintegy 240 túsz közül 24-et szabadon engedett, Izrael pedig 39 palesztint, 24 nőt és 15 tinédzsert engedett ki a börtönökből. A gázai fogságból 13 izraeli, tíz thaiföldi és egy Fülöp-szigeteki állampolgár szabadult ki.

A tűzszüneti megállapodás részeként négy nap alatt a Hamásznak legalább ötven izraeli túszt, Izraelnek pedig 150 palesztin foglyot kell szabadon engednie.

Izrael jelezte, hogy minden további tíz kiszabadult túsz után egy nappal meghosszabbítható a fegyverszünet.

Borítókép: A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael ellen indított október 7-i támadásakor megrongált házak a Gázai övezet közelében (Fotó: MTI/AP/Ariel Schalit)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.