Szijjártó Péter: Ukrajna nem alkalmas az uniós csatlakozásra + videó

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az Európai Unió balkáni bővítése egy húsz éve befejezetlen folyamat.

2023. 11. 08. 20:20
SZIJJÁRTÓ Péter (Fotó:MTI/Kiss Dániel)
Sajtótájékoztató a Körber Hungária beruházásáról Pécsen SZIJJÁRTÓ Péter (Fotó:MTI/Kiss Dániel) Fotó: Kiss Dániel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint az Európai Unió sajnos az elmúlt időszakban egyre gyengül, és nagyon súlyos biztonsági, gazdasági és versenyképességbeli kihívásokkal szembesül. 

Az Európai Unió megerősítésének egy nagyon fontos eszköze lehetne a bővítés. Egyszerű, ugyanakkor igaz, hogy minél többen vagyunk, annál erősebbek lehetünk. Az Európai Unió bővítését a Nyugat-Balkánnal kell kezdeni. Ez egy húsz éve befejezetlen folyamat. A Nyugat-Balkán helye egyértelműen az Európai Unióban van, a csatlakozás lendületet és új energiát hozhatna. Pont azt, amire szükség van ahhoz, hogy az Európai Unió végre újra megerősödjön

– jelentette ki a politikus, aki szerint a Nyugat-Balkán európai uniós integrációját fel kell gyorsítani, és azt minél előbb véghez is kell vinni. 

A térség szempontjából a kulcsország Szerbia. Mi egyetértünk az Európai Bizottság megállapításával, mely szerint Szerbia jelentős előrehaladást tudott elérni az integrációs folyamatban, ezért minél előbb meg kell nyitni az új csatlakozási fejezeteket, és lehetőleg minél gyorsabban be is kell fejezni

– tette hozzá a tárcavezető, aki üdvözölte, hogy Georgia megkapta a tagjelölti státust. Szijjártó Péter kiemelte, hogy helytállóak az Európai Bizottság azon megállapítása is, amely szerint Ukrajna nem teljesítette a tagjelöltséghez szabott, megelőlegezett feltételeket. 

Különösen kirívó az, ahogyan Ukrajna a nemzeti közösség, a kisebbségek jogainak terén megsérti az Európai Unió legalapvetőbb szabályait is. És mivel az Európai Bizottság értékelése szerint sem teljesítette Ukrajna a tagjelöltséghez szabott feltételeket, ezért mi semmilyen továbblépést nem tartunk időszerűnek az Ukrajnával folytatott csatlakozási tárgyalások tekintetében

– jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter, aki szerint időszerű lenne egy stratégiai vita ebben a kérdésben.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Kiss Dániel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.