Tízezrek vettek részt Ausztráliában az Izrael-ellenes tüntetéseken + videók

A hatalmas tömeg Izrael-ellenes dalokat énekelve, palesztin zászlókat lengetve vonult.

2023. 11. 19. 10:47
People march with flags and placards during a rally in support of the Palestinian people in Sydney on November 19, 2023. Thousands of civilians, both Palestinians and Israelis, have died since October 7, 2023, after Palestinian Hamas militants based in the Gaza Strip entered southern Israel in an unprecedented attack triggering a war declared by Israel on Hamas with retaliatory bombings on Gaza. (Photo by Saeed Khan / AFP) Fotó: Europress/AFP/Saeed Khan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap Izrael-ellenes tüntetéseket tartottak az ausztráliai Sydney-ben, Melbourne-ben pedig a náci Németországhoz hasonlították Izraelt a felvonulók. A tömegben rengeteg palesztin zászlót és Izrael-ellenes feliratokat lehetett látni, miközben antiszemita rigmusokat zúgott a tömeg. 

Melbourne-ben már a hatodik egymást követő héten több tízezer ember gyűlt össze a a városi Victoria Állami Könyvtár lépcsőjénél az Izrael-ellenes tüntetésen. A palesztin zászlóba burkolózó tömeg azonnali tűzszünetet követelő táblákat hordozott, és azt skandálta, „szabad Palesztina” és „szégyen szégyen, munkáspárti szégyen”. Sokaknál pedig antiszemita szövegű táblákat lehetett látni, miközben Izrael-ellenes rigmusokat énekeltek. 

A felszólalók közül többen is csalódottságuknak adtak hangot azért, hogy az ausztrál kormány Izraelt támogatja a helyzetben. Beszédet mondott a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítójának, Julian Assange-nak az édesapja is, aki kiállt Palesztina mellett és kritizálta az Amerikai Egyesült Államok szerepét a háború kialakulásában.

Több tízezren gyűltek össze Sydney-ben is az Izrael-ellenes tüntetésre, ahol a szervezők szerint egy multikulturális csoport gyűlt össze, akik tűzszünetet szeretnének. 

A tüntetésen több palesztin aktivista is felszólalt, akik arra szólítottak fel, hogy eljutottunk ahhoz a pillanathoz, hogy megállítsuk Izraelt, mielőtt egy nagyobb háborúba csap át az, ami Gázában történik.

A palesztin zászlók mellett az Izrael-ellenes és palesztinpárti rigmusok is megjelentek, amiket énekelve vonultak az emberek a város utcáin.

De nem csak Sydney-ben és Melbourne-ben tartottak tüntetéseket az országban. Adelaide-ben ezren vonultak utcára, hogy a tüntetés részeként a Dél-ausztrál Parlament lépcsőjére fehér ruhába csomagolt és vörös festékkel bekent tárgyakat tegyenek, amelyek a Gázában meggyilkolt gyerekeket jelképezik.

Borítókép: Izrael-ellenes tüntetés Sydney-ben 2023. november 19-én (Fotó: AFP/Saeed Khan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.