Újból pattanásig feszült a lengyel–ukrán viszony

Háromezer, többnyire ukrán teherautó vesztegel a lengyel–ukrán határon a lengyel fuvarozók tiltakozása miatt.

Forrás: MTI2023. 11. 20. 7:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy háromezer, többnyire ukrán teherautó vesztegel a lengyel–ukrán határ lengyel oldalán a lengyel fuvarozók tiltakozása miatt – közölték vasárnap éjjel az ukrán hatóságok. A tájékoztatás szerint a teherautókon üzemanyag és humanitárius segély is van.

A lengyel kamionsofőrök azért kezdtek tiltakozásba, mert véleményük szerint a kormány nem tett eleget, hogy megakadályozza külföldi versenytársaik térnyerését Oroszország Ukrajna elleni támadása óta. 

Az ukrán határon lévő három átkelőhöz vezető utat torlaszolták el. Kijev és Varsó egyelőre nem tudott olyan megállapodásra jutni, amely véget vetne a tiltakozásnak.

Ukrán sofőrök tíz napja vesztegelnek a lengyel határon. Ezrek kényszerülnek méltatlan körülmények között élni, alig van élelmük, vizük és üzemanyaguk

 – írta az X-en Olekszandr Kubrakov, Ukrajna miniszterelnök-helyettese. A politikus szerint Jahodinnál harminc, Rava-Ruszkánál tíz, Krakovecnél pedig 16 kilométeres sor torlódott fel a határ lengyel oldalán. Szerhij Derkacs ukrán miniszterhelyettes állítása szerint üzemanyag és humanitárius segély is vesztegel a határon, pedig azoknak a teherautóknak akadálytalan áthaladást kellene biztosítani.

A PAP lengyel hírügynökség vasárnap azt jelentette, hogy a hét elején a tiltakozó sofőrök a Medyka és Sehinyi közötti átkelőt, a lengyel–ukrán határ legforgalmasabb átkelőjét is lezárhatják. A határon összesen nyolc helyen lehet átlépni.

Az ukrán hatóságok szerint havonta negyven-ötvenezer teherautó lép át Lengyelországból Ukrajnába, ami a kétszerese az orosz támadás előtti mennyiségnek, de az elzárt átkelőkön jelenleg óránként csak pár jármű tud átjutni. 

Volodimir Balin, az ukrán nemzetközi fuvarozók szövetségének alelnöke elmondta, hogy kártérítést fognak követelni, és jogi útra kívánják vinni az ügyet.

 

Borítókép: Ukrán teherautók sora a lengyel–ukrán határon (Fotó: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.