Ukrán szakértő: Az európaiak alábecsülték az oroszok katonai képességeit

Eddig nem nagyon beszéltek a nyugatiak egy ukrán vereségről, de lassan szembe kell nézni vele.

2023. 11. 20. 21:31
null
Odessza, 2023. november 6. Bombatölcsér az odesszai szépmûvészeti múzeum elõtt 2023. november 6-án, miután orosz rakétatámadás érte a dél-ukrajnai kikötõvárost. Ukrán források szerint öt ember megsebesült. MTI/EPA/Ihor Tkacsenko Fotó: Ihor Tkacsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hónapok óta befagyott a háború Ukrajnában és ehhez nem kellett megvárni a telet sem. Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő lapunknak a minap elmondta, hogy nem beszélhetünk állóháborúról, hiszen folyamatosan harcolnak a felek, de inkább egy kiegyenlített harcot láthatunk. Az, hogy az ukránok nem nyerik meg ezt a háborút sokáig tabu volt a nyugati médiában, hiszen akkor túl sok kérdésre kell megkeresni a választ. 

Az európaiak alábecsülték az oroszok katonai képességeit

 − erről már Aljona Getmancsuk, az Új Európa Központ kijevi elemzője beszélt egy interjúban. Az oroszok ismét bebizonyították, hogy rendkívüli ellenállóképességgel rendelkeznek. Alkalmazkodóképességüket katonai területen is megmutatták, ahol az ellenfél taktikájához igazodva módosították taktikájukat, például egyre több drón használatával.

Mivel láthatóan az oroszokat nem roppantották meg a Nyugat által összeeszkábált szankciók, így a gazdasági összeomlás, amit sokan vártak, elmaradt. Emellett az orosz fegyveres erők folyamatosan meg tudnak újulni, nem kell kényszersorozást végrehajtaniuk, míg 

az ukrán erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij nemrég a The Economistnak megerősítette, hogy zsákutcában vannak, és míg ők vártak a nyugati fegyverekre, addig az oroszok alkalmazkodtak és megerősödtek. Mint mondta, tartják a pozíciót, de nem haladnak.

Pavlo Klimkin volt ukrán miniszter szerint úgy tűnik, hogy Moszkva is tudja, hogy nagy bajban van Kijev, és a duma elnöke is megerősítette, hogy ez a háború a fronton dől majd el. Az orosz elit összefogott Vlagyimir Putyin elnök mögött. Ahogy az egyik orosz képviselő fogalmazott: „Ukrajna katonai veresége még május előtt megtörténik. ”

 De az oroszok már nagyon várják Joe Biden távozását is. „Donald Trump nem könnyű partner, de meg fogjuk találni vele a megállapodást” – mondta egyikük.

Az ukránok jelenleg pont annyi katonai támogatást kapnak a Nyugattól, amivel megnyerni nem tudják a háborút, de tudják folytatni a csatát.

A Le Figaro cikke szerint a nyugati mozgósítás hiányát követő ukrán vereség súlyos következményekkel járna. Ez ösztönözné a Kreml imperialista projektjének folytatását a Szovjetunió többi volt köztársaságában. 

Mindeközben az orosz hadsereg bejelentette, hogy 2023-hoz képest 2024-ben hetven százalékkal növeli katonai költségvetését. Mint kiderült, a Kreml rendelkezésére álló pénzből az orosz hadsereg több évig is kibírja a frontot

Borítókép: Bombatölcsér az odesszai szépművészeti múzeum előtt 2023. november 6-án, miután orosz rakétatámadás érte a dél-ukrajnai kikötővárost. Ukrán források szerint öt ember megsebesült (Fotó: MTI/EPA/Ihor Tkacsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.