Véget ér a leggigantikusabb jéghegy története?

Az egyik legnagyobb jéghegy története 1986-ban kezdődött.

Forrás: Interfax2023. 11. 28. 21:07
jéghegy
Handout picture released by Chile's Presidency showing an iceberg in Antarctica, on November 23, 2023. (Photo by Handout / Chilean Presidency / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / CHILEAN PRESIDENCY" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ legnagyobb A23a jéghegye a Déli-óceán tiszta vizébe sodródott – jelentette a Sarkvidéki és Antarktiszi Kutatóintézet (AARI) sajtószolgálata. A tudósok várakozásai szerint a jéghegy sorsa a közeljövőben dől el – erről az Interfax hírügynökség tudósított.

Az egyik legnagyobb jéghegy története 1986-ban kezdődött. 1986 szeptemberében a Filchner-jégtakaró külső pereme leszakadt. A jéghegy több mint 30 évig a Weddell-tenger középső részén rekedt. Azonban 2023 tavaszán (amikor az Antarktiszon tél van), a jéghegy aktív sodródásba kezdett a jégperem felé. Műholdas adatok segítségével folyamatosan nyomon követték. Az antarktiszi tél folyamán a félsziget partjai mentén a mozgó jéghegy 1118 tengeri mérföld (2070 kilométer) távolságot tett meg. A sodródás során a jéghegy nem szenvedett jelentős területveszteséget. Jelenleg mintegy 4170 négyzetkilométer – ez kétszer akkora, mint Szentpétervár területe – írja a Sarkvidéki és Antarktiszi Kutatóintézet a honlapján.

A szakemberek szerint várhatóan az A23a jéghegyet felkapják a Bransfield-szorosból keletre érkező óceáni áramlatok és a Skócia-tengerbe úsztatják. A jövőben az A23a megszűnik egyetlen egészként létezni a szél, a hullámok hatására. Egyelőre azonban teljesen nem zárható ki, hogy az A23a jéghegy a Weddell Gyre rendszerben maradhat, ebben az esetben hosszabb élettartama lehet az A23a-nak – áll a jelentésben.

Borítókép: A23a jéghegy (Fotó: AFP/Chilean Presidency)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.