Lujza 2024. március 2.
logo

Véget ér a leggigantikusabb jéghegy története?

Magyar Nemzet
Forrás: Interfax
2023.11.28. 21:07 2023.11.28. 21:58
Véget ér a leggigantikusabb jéghegy története?

A világ legnagyobb A23a jéghegye a Déli-óceán tiszta vizébe sodródott – jelentette a Sarkvidéki és Antarktiszi Kutatóintézet (AARI) sajtószolgálata. A tudósok várakozásai szerint a jéghegy sorsa a közeljövőben dől el – erről az Interfax hírügynökség tudósított.

Az egyik legnagyobb jéghegy története 1986-ban kezdődött. 1986 szeptemberében a Filchner-jégtakaró külső pereme leszakadt. A jéghegy több mint 30 évig a Weddell-tenger középső részén rekedt. Azonban 2023 tavaszán (amikor az Antarktiszon tél van), a jéghegy aktív sodródásba kezdett a jégperem felé. Műholdas adatok segítségével folyamatosan nyomon követték. Az antarktiszi tél folyamán a félsziget partjai mentén a mozgó jéghegy 1118 tengeri mérföld (2070 kilométer) távolságot tett meg. A sodródás során a jéghegy nem szenvedett jelentős területveszteséget. Jelenleg mintegy 4170 négyzetkilométer – ez kétszer akkora, mint Szentpétervár területe – írja a Sarkvidéki és Antarktiszi Kutatóintézet a honlapján.

A szakemberek szerint várhatóan az A23a jéghegyet felkapják a Bransfield-szorosból keletre érkező óceáni áramlatok és a Skócia-tengerbe úsztatják. A jövőben az A23a megszűnik egyetlen egészként létezni a szél, a hullámok hatására. Egyelőre azonban teljesen nem zárható ki, hogy az A23a jéghegy a Weddell Gyre rendszerben maradhat, ebben az esetben hosszabb élettartama lehet az A23a-nak – áll a jelentésben.

Borítókép: A23a jéghegy (Fotó: AFP/Chilean Presidency)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.