Vissza a jövőbe a valóságban is? Ebben a városban vethetik be először a repülő taxikat + videó

Már jövőre repülőtaxikat láthatunk a nagyvárosok egén?

2023. 11. 15. 17:40
null
This photograph taken on June 18, 2023 shows the Volocopter air taxi 'Volocity' displayed during the International Paris Air Show at the Paris–Le Bourget Airport. (Photo by JULIEN DE ROSA / AFP) Fotó: JULIEN DE ROSA / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elektromos repülőtaxikat vetnének be a 2024-es párizsi olimpiai játékokon. A hivatalos cél, hogy új mobilitási kínálattal kísérletezzenek a város legsűrűbben lakott területein.

VoloCity static model showned in Japan
A Volocopter, a városi légi mobilitás úttörője (Fotó: Yomiuri Shimbun /AFP)

A német gyártó honlapján és videóiban a repülő taxi előnyeiként sorolják a gyorsaságot és a megbízhatóságot, azt, hogy a menetidőre nincs hatással az aktuális forgalom vagy a kialakuló közlekedési dugók.

Állítják: a volocopterok nem bocsátanak ki káros anyagokat és nem keltenek nagy zajt, így remek alternatív megoldásokat jelenthetnek a zsúfolt nagyvárosokban. 

Párizs kapcsán pedig nem csak az olimpiai játékok idejéről írnak – a francia fővárost az elektromos repülő taxik egyik első állandó felhasználási helyeként emlegetik.

A francia hatóságok azonban egyelőre tartózkodók, és nem hagyták jóvá a volocopterok üzembe helyezését az olimpia idejére sem. A párizsi városvezetés kedden elutasította az ötletet, azt „abszurdnak” és „ökológiai aberrációnak” nevezték – írja a Le Monde francia napilap.

Egy teljesen haszontalan és rendkívül szennyező eszköz néhány rendkívüli helyzetű, sietős ember számára

 – idéz a lap egy másik politikai véleményt.

Szeptember elején a francia környezetvédelmi hatóság is hiányosnak ítélte a Szajnára tervezett repülő taxik leendő kísérleti bázisának a hatástanulmányát, ami indoklásuk szerint megkérdőjelezi a zaj- és vizuális szennyezést, az energiafelhasználást, valamint az utasok és a párizsiak biztonságának kockázata is felmerült.

Borítókép: 2023. június 18-án készült fénykép a Volocopter légitaxiról (Fotó: Julien De Rosa/ AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.