A botrányok közepette lemondott a Pennsylvaniai Egyetem elnöke + videó

Liz Magill botrányos módon nem volt hajlandó elítélni az egyetemet körüllengő antiszemita cselekedeteket.

2023. 12. 10. 7:11
null
New York, 2023. november 10. Diákok tiltakoznak a Gázai övezetben zajló izraeli katonai mûveletek ellen New Yorkban 2023. november 9-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint legalább 240 embert elraboltak, és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az övezet ellen elindított izraeli hadmûveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta a tízezret. MTI/EPA/Justin Lane Fotó: Justin Lane
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pennsylvaniai Egyetem elnökére, Liz Magillre egyre nagyobb nyomás nehezedett, és egyre többen követelték lemondását a közelmúltbeli kongresszusi meghallgatás után. A meghallgatás témája a vezetők felelősségre vonása és az antiszemitizmus elleni küzdelem volt, amelyen részt vett a Harvard elnöke, Claudine Gay, valamint az MIT vezetője, Sally Kornbluth is. Az intézmények elnökei botrányos módon nem voltak hajlandók elítélni az egyetemeiket körüllengő antiszemita cselekedeteket, ami óriási botrányt okozott.

Ezt követően a Pennsylvaniai Egyetem elnöke lemondott tisztségéről az egyetemen tapasztalható antiszemitizmussal kapcsolatos kérdések kezelése miatt.

Scott Bok, az egyetem kuratóriumának elnöke elárulta, hogy Magill önként mondott le tisztségéről, és beleegyezett, hogy addig marad, amíg ideiglenes elnököt nem neveznek ki. Bok egyébként maga is lemondott.

Elise Stefanik amerikai képviselő a közösségi médiában így kommentálta Penn bejelentése után:

Egy elsüllyedt, még kettő van hátra. Ez még csak a kezdet az antiszemitizmus mindent átható rothadásának kezelésében.

 

Az antiszemitizmus és az iszlamofóbia október óta jelentős növekedést tapasztalt az Egyesült Államokban és máshol is. A Hamász-támadást követő két hétben az Egyesült Államokban a zsidóellenes incidensek mintegy négyszáz százalékkal nőttek.

A fent említett egyetemeket hetek óta élesen bírálják és támadják, azzal vádolva az intézményt, hogy mágnesként vonzza az antiszemitizmust. A napokban az iskola három épületére zsidóellenes jelszavakat vetítettek, de a tantermekben is több olyan kisfilmet lejátszottak, amelyek Izrael-ellenességre buzdítanak.

Az egyetem közölte, hogy több munkatársa aljas, nyugtalanító antiszemita e-maileket kapott, amelyek erőszakkal fenyegették a zsidókat az egyetemen, különösen a Penn Hillel nevű zsidó szervezetet. Az egyetem vezetője, Liz Magill ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a hatóságokkal együttműködve nyomoznak az ügyben, hiszen több diák is potenciálisan veszélyben van.

Magill elismerte, hogy az épületekre horogkereszteket és egyéb antiszemita üzeneteket firkáltak, és a fent említett vonulás során a Hamász palesztin terrorista szervezetet dicsőítették.

Ritchie Torres New York-i demokrata képviselő korábban egy olyan videót osztott meg a közösségi oldalán, amelyen az látható, ahogy egy egyetemista arról beszél, milyen jó érzéssel töltik el a szenvedő izraeliekről szóló képek és képsorok. Azt is mondta, hogy boldog a tudattól, hogy izraeliek halnak meg. A demokrata politikus mélyen elítélte az esetet.

Borítókép: Diákok tiltakoznak a Gázai övezetben zajló izraeli katonai műveletek ellen New Yorkban 2023. november 9-én (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.