A Hamász elleni háború legalább jövő februárig fog tartani – izraeli becslések szerint

Izrael nem állítja le, hanem még nagyobb intenzitással folytatja a háborút – jelentette ki Benjamin Netanjahu.

Forrás: MTI2023. 12. 25. 16:34
null
Magazi, a2023. december 25. Romokat nézanek palesztinok egy izraeli légicsapás után a Gázai övezet középsõ részén fekvõ Magazi palesztin menekülttáborban 2023. december 25-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajt végre a Gázai övezetben. MTI/EPA/Mohamed Szaber Fotó: Mohamed Szaber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hamász iszlamista palesztin szervezet Gázai övezeti vezetője közölte vasárnap, hogy fegyvereseik súlyos veszteségeket okoztak az izraeli hadseregnek mind emberéletben, mind felszerelésben.

Jahja Szinvár, a Hamász politikai bizottsága elnökének, Iszmail Hanijének és a testület más tagjainak írt levelében arról számolt be, hogy a szervezet fegyveres szárnya, az el-Kasszám Brigádok elkeseredett, kegyetlen és példa nélkül álló harcot vív az izraeli hadsereg ellen a Gázai övezeti háborúban.
Szinvár szerint az el-Kasszám Brigádok tagjai legkevesebb ötezer izraeli katonát támadtak meg, egyharmadukat megölték, másik harmadukat súlyosan megsebesítették, harmadik harmadukat pedig tartósan harcképtelenné tették.
 

Ezek a számok ellentmondanak az Izrael által közölt adatoknak, mert azok szerint százötvenhat izraeli katona halt meg harcban a Hamász elleni szárazföldi offenzívában – emlékeztettek a hírügynökségek.


Szinvár hétszázötven részben vagy teljesen megsemmisített izraeli harcjárműről is írt. Az izraeli hadsereg nem tett közzé ilyen jellegű adatot szintén hírügynökségek szerint.
 

Az október 7. óta tartó háborúban a gázai egészségügyi minisztérium szerint 20 674 ember halt meg az övezetben, és a partvidéki terület 2,2 millió lakosának nagy része otthona elhagyására kényszerült.


Az izraeli légierő és a tüzérség a konfliktus 80. napján, hétfőn is intenzív támadást indított a Hamász infrastruktúrája ellen a Gázai övezetben. Bombázták Rafahot és Hán-Júniszt, ez utóbbi településen tizennyolcan haltak meg. A Hamász legfrissebb közlése szerint legkevesebb százan haltak meg a Magázi menekülttábor elleni vasárnapi támadásokban.
 

NETANJAHU, Benjámin; AUSTIN, Lloyd
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök fogadja Lloyd Austin amerikai védelmi minisztert a Kirja katonai bázison Tel-Avivban  Fotó: David Azagury

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap kijelentette: 

Súlyos áldozatot fizetünk a háborúért, de nincs más választásunk, mint folytatni a harcot.

Izrael nem állítja le, hanem még nagyobb intenzitással folytatja a háborút a Hamász palesztin iszlamista szervezet ellen a Gázai övezetben – jelentette ki vasárnap Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök pártja, a Likud frakcióülésén. Beszámolt arról, hogy éppen a tanácskozás előtt tért vissza a Gázai övezetből, ahol harcoló tartalékos katonákkal találkozott. 

Mindenki azt kérte tőlem, hogy ne álljunk meg, csináljuk végig!

 – mondta. 

Hosszú küzdelem lesz, amelyhez türelemre, összetartásra és szilárd küldetéstudatra van szükségünk

 – tette hozzá a kormányfő.
 

Az izraeli pénzügyminisztérium szakemberei szerint a Hamász elleni háború legalább jövő februárig fog tartani, és költsége jelentősen növelni fogja az államháztartás hiányát. 

A háború költsége 2024-ben legalább ötvenmilliárd sékellel (4250 milliárd forint) több lesz a korábban előre látottnál, és a költségvetési hiány várhatóan az eredetileg tervezett 2,25 százalékosról 5,9 százalékosra fog nőni. Ezekről az adatokról parlamenti tájékoztatóján Itaj Temkin, a pénzügyminisztérium költségvetési biztosának helyettese számolt be. A pénzügyminisztérium 19 százalékos gazdasági visszaeséssel számol az idei negyedik negyedévben a harmadikhoz képest, és az évi növekedés az eredetileg 2,5 százalékosra prognosztizáltról várhatóan kétszázalékosra esik vissza idénre vonatkozóan. Jövőre már csak 1,6 százalékos gazdasági növekedést várnak az elhúzódó háború miatt.
 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának pénteki határozata óta, amely nagyszabású humanitárius segítség azonnali beszállítását sürgette az éhínség fenyegette Gázai övezetbe, a bejutó segélyek mennyisége nem nőtt jelentősen, és a lakosok továbbra is mindenben szükséget szenvednek – közölték segélyszervezetek.

 

Szombaton az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezette újabb küldöttség látogatott el gázavárosi kórházakba, lehetővé téve több mint 19 ezer liter fűtőolaj szállítását a legnagyobb kórház, az es-Sifá számára – közölte vasárnap este az X-en Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a szervezet főigazgatója.

Borítókép: Romokat néznek palesztinok egy izraeli légicsapás után a Gázai övezet középső részén fekvő Magazi palesztin menekülttáborban 2023. december 25-én. (fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.