A túszok kiszabadításának lehetőségeiről tárgyalt arab kollégáival az amerikai külügyminiszter

Amerika eltökélt szándéka, hogy a tűzszünet befejezése után is mindent megtegyen annak érdekében, hogy az összes túsz hazatérhessen.

Forrás: MTI2023. 12. 01. 19:04
BLINKEN, Antony
Brüsszel, 2023. november 28. Antony Blinken amerikai külügyminiszter érkezik a NATO-tagországok külügyminisztereinek tanácskozására Brüsszelben 2023. november 28-án. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok mindent megtesz annak érdekében, hogy a Gázai övezetben még fogva tartott túszok kiszabaduljanak és visszajussanak családjukhoz – közölte Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken Dubajban, elutazása előtt nyilatkozva.

Eltökélt szándékunk, hogy a tűzszünet befejezése után is mindent megtegyünk annak érdekében, hogy az összes túsz hazatérhessen a családjához

– szögezte le Blinken az elmúlt napok izraeli–palesztin túszcseréire utalva. Hangoztatta, hogy ezt a kérdést az arab kollégáival tartott megbeszélésén is felvetette. Az amerikai tárcavezető Katar, az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Jordánia és Bahrein külügyminiszterével, továbbá a Palesztin Hatóság képviselőivel egyeztetett a dubaji ENSZ-klímacsúcs helyszínén.

Elmondta, hogy a tárgyaláson a Gázai övezet jövőjéről, a tartós béke eléréséről is szó volt.

A Hamász palesztin szélsőséges szervezet Izrael elleni, október 7-i támadása óta Blinken harmadszor tett látogatást a térségben. A Hamász fegyveresei október elején több száz túszt hurcoltak magukkal Izraelből. Azóta 110 túszt már szabadon engedtek, közülük 105-öt – többnyire nőket és kiskorúakat – a csütörtökön véget ért egyhetes tűzszünet alatt. Az izraeli hatóságok pénteki közlése szerint a Hamász és a vele együttműködő fegyveres csoportok jelenleg 137 túszt tartanak fogva.

Borítókép: Antony Blinken amerikai külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.