Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető eltűnt a börtönből – állítja csapata

Ügyvédei megpróbáltak bejutni azokra a telephelyekre, ahol vélhetően tartózkodik, de Navalnij már nem volt ott.

2023. 12. 11. 18:57
NAVALNIJ, Alekszej
Moszkva, 2022. május 17. Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus a monitoron a Moszkvától mintegy 100 kilométerre lévõ, pokrovi börtönben megtartott, a moszkvai Lefortovo börtönben közvetített fellebbezési tárgyalásán 2022. május 17-én. Navalnijt márciusban kilenc év fegyházbüntetésre ítélték csalás és az igazságszolgáltatás tekintélyének megsértése címén. Az ellenzéki vezetõre emellett 1,2 millió rubel (mintegy 6,9 millió forint) pénzbírságot is kiszabtak. MTI/EPA/Makszim Sipenkov Fotó: Makszim Sipenkov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ügyvédei hétfőn közölték, hogy megszakadt a kapcsolat a bebörtönzött orosz ellenzéki vezetővel, akit vélhetően egy Moszkvától mintegy 150 mérföldre keletre fekvő büntetőtelepen tartanak fogva, és tartózkodási helye ismeretlen – adta hírül a CNN.

Az információk szerint az ügyvédek több kísérletet tettek arra, hogy bejussanak azokra a telephelyekre, ahol Navalnij vélhetően tartózkodik. Az ügyvédek azt az információt kapták, hogy Navalnij már nincs a felkeresett telephelyeken, de nem közölték, hogy hova lett elszállítva, közölte Kira Jarmysh szóvivő hétfőn az X-en.

Az ellenzéki vezető szóvivője arról is tájékoztatott, hogy a bebörtönzött politikusnak hétfőn videókapcsolaton keresztül kellett volna megjelennie a bíróságon, azonban a börtönhatóságok azt közölték velük, hogy áramellátási probléma végett nem tud azon részt venni. 

Yarmysh szerint ez Navalnij utóbbi időben megromlott egészségügyi állapota miatt különösen aggasztó.

Ahogy korábban megírtuk, több nemzetközi szervezet és nyugati ország is elítélte a Navalnij elleni újabb büntetést, amely értelmében szélsőségesség vádjával tizenkilenc évi fegyházbüntetésre ítélték. A jelen eset kapcsán az AFP hírügynökség szerint John Kirby, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője úgy fogalmazott, hogy 

mélységesen aggasztanak minket ezek a jelentések, miszerint állítólag már egy hete eltűnt, és sem a képviselői, sem a családja nem tudja, hol van.

Borítókép: Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus a monitoron a Moszkvától mintegy 100 kilométerre lévő pokrovi börtönben megtartott, a moszkvai Lefortovo börtönben közvetített fellebbezési tárgyalásán 2022. május 17-én (Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.