Az Egyesült Királyság hadihajót küld Guyanába a venezuelai határvita közepette

A régóta tartó vita azután erősödött fel újból, hogy Guyana partjainál jelentős olaj- és gázkészleteket fedeztek fel.

2023. 12. 25. 8:26
null
Görögország, 2023. december 3. Az amerikai haditengerészet által közreadott kép az amerikai Carney rakétarombolóról a görögországi Szúdai-öbölben 2023. december 3-án. A Pentagon közleménye szerint ezen a napon az amerikai hadihajót és több kereskedelmi hajót ért támadás a Vörös-tengeren. A Pentagon nem adott tájékoztatást arról, hogy a támadásokat honnan indították. MTI/AP/Amerikai haditengerészet/Bill Dodge Fotó: Bill Dodge
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Guyana és Venezuela közötti, olajban és gázban gazdag, vitatott dzsungelterület miatt fokozódó feszültségek közepette az Egyesült Királyság bejelentette a Királyi Haditengerészet hadihajójának, a HMS Trentnek a bevetését. Az Essequibo folyó körüli 62 ezer négyzetmérföldes terület a XIX. század vége óta viták forrása.

A védelmi diplomáciában betöltött szerepéről ismert HMS Trent karácsony után közös gyakorlatokon vesz részt Guyanával, megerősítve az Egyesült Királyság elkötelezettségét a nemzetközösségi partnerországa iránt.

A vitatott terület a Guyana nyugati részén fekvő Essequibo, és a HMS Trent még ebben a hónapban ellátogat a regionális szövetséges és nemzetközösségi partner Guyanába egy sor, a térségben zajló kötelezettségvállalás részeként, az atlanti járőrfeladatokkal kapcsolatos bevetése során

– erősítette meg a védelmi minisztérium szóvivője.

A régóta tartó vita azután erősödött fel újból, hogy Guyana partjainál jelentős olaj- és gázkészleteket fedeztek fel.

A feszültségek a decemberi venezuelai népszavazás után fokozódtak, ahol a jelentések szerint a többség támogatta a kormány Essequibo iránti igényét.

A HMS Trent, amely jelenleg Barbadoson tölti a karácsonyi ünnepeket, Guyanába indul. A hajó azonban várhatóan nem fog kikötni Georgetownban, Guyana fővárosában. David Rutley, az Egyesült Királyság  amerikai, karibi és tengerentúli területekért felelős parlamenti helyettes államtitkára nemrégiben tett látogatása során hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyság rendületlenül támogatja Guyanát. 

A határkérdést több mint 120 éve rendezték. A szuverén határokat tiszteletben kell tartani, bárhol is vannak a világon

– jelentette ki Rutley, kiemelve Venezuela elkötelezettségét az erő alkalmazásától való tartózkodásra.

Ez a bevetés összhangban van azzal, hogy az Egyesült Államok a közelmúltban megerősítette Guyana szuverenitásának támogatását. A lépés az Egyesült Királyság határozott álláspontját jelzi a kialakult határok és a diplomáciai rendezés védelmében a megnövekedett geopolitikai feszültségekkel szemben.


Borítókép: Hadihajó (Fotó: MTI/AP/Amerikai haditengerészet/Bill Dodge)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.