Lujza 2024. március 2.
logo

Elítélte Szijjártó Péter a katolikusok elleni újabb támadást

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.12.03. 18:00 2023.12.03. 18:13
Elítélte Szijjártó Péter a katolikusok elleni újabb támadást

„Ma reggel a Fülöp-szigeteki Marawi városában robbantásos merénylet történt egy katolikus istentiszteleten. A jelenlegi információk alapján a hívek közül legalább négyen életüket vesztették és negyvenketten megsérültek” − írta a Facebookon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Ezeréves keresztény országként következetesen kiállunk a keresztényekért a világ minden pontján, és a legmélyebben elítéljük a vallásukat gyakorló katolikusokat ért támadást, amelyre ráadásul advent első vasárnapján került sor

 − tette hozzá.

„Együttérzünk az érintett családokkal, és Magyarország ötmillió forintos gyorssegélyt juttat el a sérültek és elhunytak rokonainak a Fülöp-szigeteki Katolikus Karitászon keresztül” − zárta szavait a miniszter.

Legalább négy ember meghalt és több mint negyvenen megsebesültek vasárnap egy katolikus mise közben elkövetett pokolgépes merényletben a Fülöp-szigetek déli részén, a lázadás által sújtott régióban – közölték a hatóságok a legfrissebb adatokat.

Ifjabb Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki elnök elítélte a pokolgépes merényletet, mondván, „külföldi terroristák” voltak az elkövetők.

„A lehető leghatározottabban elítélem a külföldi terroristák által elkövetett értelmetlen és legszörnyűbb cselekményeket” – hangsúlyozta az elnök. „Mindig is társadalmunk ellenségeiként fogunk tekinteni azokra a szélsőségesekre, akik erőszakot alkalmaznak ártatlanok ellen” – tette hozzá.

Ferenc pápa a vasárnapi mise során imádkozott az áldozatokért, egy külön közleményben pedig Krisztushoz, a béke hercegéhez fordult, hogy adjon erőt mindenkinek ahhoz, hogy elfordulhassanak az erőszaktól, és jóval legyőzzenek minden gonoszt.

Gilberto Teodoro védelmi miniszter sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy arra utaló erős jelek vannak, hogy „külföldi elem” is érintett a merényletben.

Emmanuel Peralta rendőrségi vezető szerint egy 16–mm típusjelzésű aknavető roncsait találták meg a helyszínen.

A robbanás a Mindanao Állami Egyetem tornatermében, Marawiban, az ország legnagyobb muzulmán lakosságú városában történt – számolt be Allan Nobleza regionális rendőrfőnök.    

Az egyetem közleményben ítélte el az erőszakos cselekményt, felfüggesztette az órákat, és nagyobb létszámú biztonsági személyzetet vezényelt az intézmény területére. 

Szolidárisak vagyunk keresztény közösségünkkel és mindazokkal, akiket ez a tragédia érintett 

− áll az egyetem közleményében.  

A támadás három nappal azután történt, hogy a Fülöp-szigeteki hadsereg pénteken légicsapásban megölte a helyi, Daulah iszlamista szervezet 11 fegyveresét Mindanao szigetén.

A hadsereg szombaton közölte, hogy az iszlamista szervezet támadásokat tervez az ország egy másik tartományában is. Nobleza elmondta, a rendőrség vizsgálja, hogy a vasárnapi támadásnak köze van-e a katonai művelethez.

A Mindanaón található Marawiban 2017 májusának végén összecsapások robbantak ki, miután a hadsereg kísérletet tett az Iszlám Állam néhai délkelet-ázsiai „emírjének”, Isnilon Hapilonnak az őrizetbe vételére. Hapilont a hadsereg később, 2017 októberében megölte.

A csaknem fél évig tartó harcokban a sajtóban megjelent adatok szerint több mint 1100 ember halt meg – legtöbbjük terrorista volt, de katonák és civilek is estek áldozatul –, valamint több százezren kényszerültek elhagyni otthonukat a városban és környékén.

Borítókép: A Fülöp-szigeteki Lanao del Sur tartomány információs hivatala (PGLDS-PIO) által közreadott kép rendőrökről a Marawi városában, egy katolikus mise közben elkövetett robbantásos merénylet helyszínén 2023. december 3-án. A támadás következtében legkevesebb három ember életét vesztette és hét megsebesült. A robbantás a Mindanao Állami Egyetem tornatermében, Marawiban, az ország legnagyobb muzulmán lakosságú városában történt. (Fotó: MTI/EPA/PGLDS-PIO)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.