Elválnak Giorgia Meloni és Matteo Salvini útjai

Kettéválnak Giorgia Meloni olasz kormányfő, az Olasz Testvérek párt elnöke és Matteo Salvini kormányfő-helyettes, a Liga párt főtitkárának útjai az Európai Parlamentben. Míg Salvini az európai jobbközép pártok összefogásában reménykedik, addig Meloni a Néppárttal tervez párbeszédet folytatni.

2023. 12. 07. 16:29
Borítókép: Giorgia Meloni új olasz miniszterelnök, az Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője a kormányáról tartott bizalmi szavazás előtt a római parlament alsóházában 2022. október 25-én (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Készülődnek az európai parlamenti választásokra az olasz pártok, folyamatban van a szövetségesek kiválasztása. Az olasz kormányban helyet foglaló jobbközép koalíciós erők különböző pártcsaládokban foglalnak helyet az Európai Parlamentben, kérdés, hogy milyen szövetségek alakulnak a hatalom megszerzéséhez. Az utóbbi időben több alkalommal is elhangzott, hogy az olasz kormány példaértékű az európai politikai erők számára, mivel a jobbközép pártok összefogásával tudták megvalósítani a hatalom átvételét. 

Többen hangoztatták: így kell tenni az Európai Parlamentben a júniusban esedékes választásokkor is. 

Kérdés, hogy ki milyen szövetségest választ? Az olasz sajtó beszámolója szerint szerda délután Giorgia Meloni olasz miniszterelnök találkozott Roberta Metsolával, az Európai Parlament elnökével. Az elemzések szerint Metsola egyfajta közvetítőszerepet tölt be az Európai Néppárt és Giorgia Meloni között, aki egyben az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsalád elnöke is. 

Sajtóhírek szerint a hatalom átvételhez szükséges többség megszerzése érdekében Meloni a Néppárttal lépne szövetségre. 

Nem számít, hogy Roberta Metsola vagy Ursula Von der Leyen lesz-e az elnök. Meloni ugyanis nem teheti meg, hogy az európai parlamentben az ellenzék soraiban maradjon azt követően, hogy sikerült átvennie az olasz kormány irányítását. A Néppárthoz való közeledés nem jelentene problémát Antonio Tajani, a Hajrá Olaszország elnöke számára, hiszen ők már most a pártcsalád soraiban foglalnak helyet. Ugyanakkor nem biztos, hogy elnyeri Matteo Salvini, a Liga elnökének tetszését, aki a múlt hétvégén tartott, európai választásokra készülődő firenzei kampányrendezvényen arra intette kormánykoalíciós partnereit, hogy tartózkodjanak egyes szövetségektől. Felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy Brüsszelt fel kell szabadítani a jelenlegi szocialista erőktől, a jobbközép erőknek össze kell fogniuk, és egy újfajta Európa megteremtésén kell dolgozniuk. Antonio Tajani a firenzei megmozdulás kapcsán úgy nyilatkozott, a Matteo Salvini vezette Ligával stabil a kapcsolatuk, az Identitás ás Demokrcáia pártcsaládba tartozó alakulatok azonban nem mindenkit fogadnak el.

Giorgia Meloni szerda este találkozott Matteo Salvinivel, azt megelőzően, hogy a Chigi elnöki palotában fogadta Roberta Metsolát. A sajtó információi szerint Meloni azért hivatta Salvinit, hogy közölje útjaik elválnak az Európai Parlamentben, továbbá, hogy arra intse, tartózkodjon az Európa-ellenes retorikától. Az sem kizárt, hogy Meloni meg akarta előzni Salvini azon kezdeményezését, hogy olyan megállapodás aláírására szólítsa fel koalíciós partnereit, amely korlátozná a szövetségesek kiválasztást. A Néppárthoz való közeledés miatt törések alakulhatnak ki az Európai Konzervatívok és Reformerek alakulaton belül, és az Olasz Testvérek szavazóbázisának csökkenésre is lehet majd számítani. Várható, hogy az Olasz Testvérek korábbi szimpatizánsai az európai parlamenti választásokon a Liga táborához sorolnak majd át.

Borítókép: Giorgia Meloni új olasz miniszterelnök, az Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője a kormányáról tartott bizalmi szavazás előtt a római parlament alsóházában 2022. október 25-én (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.