Elemér 2024. február 28.
logo

ENSZ: Gázában elérték a humanitárius tűréshatárt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.12.08. 17:36 2023.12.08. 17:51
ENSZ: Gázában elérték a humanitárius tűréshatárt

Ismételten humanitárius tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezet Biztonsági Tanácsában (BT) pénteken, kijelentve egyebek között, hogy a palesztinok lakta térségben humanitárius szempontból elérték a tűréshatárt.

Nagyon magas a kockázata, hogy teljességgel összeomlik a humanitárius segélyezés rendszere a Gázai övezetben, ami pusztító következményekkel járna – hangsúlyozta a világszervezet főtitkára.

Guterres felhívta a figyelmet arra is, hogy a civilek számára nincs semmiféle hatékony védelem a Gázai övezetben, ahol szerinte nem maradt biztonságos hely.

Az ENSZ BT ülését Guterres felhívására hívták össze, a ritkának számító sürgősségi beadványban a főtitkár azt kérte a testülettől, hogy segítsen elhárítani a Gázai övezetben fenyegető humanitárius katasztrófát. A kezdeményezésnél a világszervezet alapokmányának 99 cikkelyére hivatkozott, amely lehetővé teszi az ENSZ főtitkárának, hogy a BT figyelmét felhívja minden olyan ügyre, amely megítélése szerint veszélyeztetheti a nemzetközi békét és biztonságot. Az ENSZ szerint a vonatkozó cikkelyt évtizedek óta nem alkalmazták.

Palesztinok túlélők után kutatnak házak romjai között egy izraeli légicsapás után a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz menekülttáborban 2023. december 7-én (Fotó: MTI/AP/Mohammed Dahman)

Guterres lépését követően az Egyesült Arab Emírségek újabb határozattervezetet terjesztett elő, amelyben tűzszünetet sürgetnek. A voksolást egyelőre elhalasztották. A hasonló javaslatok eddig az Egyesült Államok ellenállásán buktak meg.

Borítókép: Antonio Guterres, a világszervezet főtitkára az ENSZ Biztonsági Tanácsának az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet közötti fegyveres konfliktussal foglalkozó ülésen az ENSZ New York-i székházában 2023. november 29-én (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

Támadás Izrael ellen

ENSZ: A Gázai övezet lakóinak negyede egy lépésre van az éhínségtől

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.