Kázmér 2024. március 4.
logo

Megvonják az állampolgárságot a palesztin szülők gyermekeitől

Magyar Nemzet
2023.12.08. 16:24 2023.12.08. 16:35
Megvonják az állampolgárságot a palesztin szülők gyermekeitől

Augusztus óta több belga önkormányzat is kapott levelet a Bevándorlási Hivataltól, amelyben arra kérték őket, hogy vonják vissza a Belgiumban palesztin szülőktől született gyermekek belga állampolgárságát – írja a Le Figaro francia lap.

Antwerpenben, Liège-ben, valamint a brüsszeli régióban és Kelet-Flandriában a legtöbb településre érkeztek levelek, és belga lapinformációk alapján több önkormányzat követte is a külügyminisztérium ajánlását és 

behívták a palesztin családokat, hogy töröljék a gyermekek állampolgárságát, az érintetteknek vissza kell küldeniük az irataikat a hatóságoknak.

Nicole de Moor menekültügyi és migrációs államtitkár elismerte a levelek kiküldését, ugyanakkor határozottan tagadta az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti konfliktussal való kapcsolatot.

A külügyi hivatal több önkormányzattal is kapcsolatban áll ebben a témában. Például Antwerpen városa levelezést követően jelezte, hogy megvizsgálja az ügyet. A kapcsolattartás az önkormányzatokkal augusztus óta, tehát hónapokkal a legutóbbi konfliktus kezdete előtt kezdődött. Ezt a háborútól függetlenül kell mérlegelni

– biztosította Bart Tierens, Nicole De Moor kommunikációs tanácsadója.

A palesztin a szíriaiak és az afgánok mögött a harmadik legnagyobb közösséget tudhatják magukénak Belgiumban.De Moor irodája teljes mértékben vállalja a felelősséget e levelek elküldéséért, és ezt a Külügyi Hivatal azon megállapításával indokolja, hogy 

az Európai Unióban élő palesztinok állampolgárság megszerzése céljából rendszeresen mennek Belgiumba gyermeket szülni, hogy aztán családegyesítést kérjenek.

Ennek a vitának a középpontjában a palesztinok hontalan státusa áll. Mivel Palesztinát a nemzetközi közösség nem ismeri el, a palesztin szülőktől Belgiumban született gyermekek hontalannak minősülnek. Ám a belga állampolgársági kódex előírja, hogy a Belgiumban született hontalan gyermek de facto belga állampolgárságot kapjon. Egész Európában egyedülálló ez a törvény. 

Ez azonban nem alkalmazandó akkor, ha a gyermek más állampolgárságot szerezhet. Ebben az esetben palesztin állampolgárságról lenne szó. Azt kell eldönteni, hogy ez állampolgárság-e a fogalom jogi értelmében. Ez a vita így a belga bíróságok elé került korábban.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.