Forrnak az indulatok Spanyolországban a baloldal miatt + videó

Ezrek tiltakoztak hétvégén Madridban a katalán nacionalisták és a szocialista párt (PSOE) megállapodása ellen, ami alapján hamarosan az összes szeparatista politikus amnesztiát kap és spanyolok millióit fosztják meg ezzel a törvény előtti egyenlőség jogától.

2023. 12. 04. 15:21
SÁNCHEZ, Pedro
Madrid, 2023. november 18. A katalán szeparatistáknak amnesztiát biztosító jogszabály ellen tüntetnek Madrid központjában 2023. november 18-án, egy nappal azt követõen, hogy a spanyol parlament jóváhagyta Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök újabb négy évre történõ kinevezését. A kinevezést támogatta két katalán függetlenségi formáció, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC), az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya), akiknek ezért amnesztiát kértek a katalán szeparatisták számára. MTI/EPA/EFE/Fernando Alvarado Fotó: Fernando Alvarado
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Megaláztatás titokban tárgyalni a spanyol demokráciáról – ezt mondta vasárnap az idei előre hozott parlamenti választásokon győztes, de a kormányalakítás során kudarcot vallott Néppárt (PP) vezetője Madridban, a Debod-templom előtti tüntetésen. A párt felhívására mintegy 15 ezren gyűltek össze, hogy tiltakozzanak a katalán szeparatistáknak ígért amnesztiatörvény ellen, ami előfeltétele volt annak, hogy a szocialista (PSOE) Pedro Sánchez ismét kormányfővé válhasson.

A kegyelmi intézkedés részleteiről hétvégén tárgyalt először a szocialista párt titkára, Santos Cerdán és a katalán Junts per Catalunya (Együtt Katalóniáért) kongresszusi szóvivője, Miriam Nogueras. A találkozón, amit Genfben rendeztek meg, nem tudni, mi hangzott el, csak annyit közöltek, hogy a törvény jóváhagyásának körülményeiről egyeztettek. 

A tiltakozók árulónak nevezték a miniszterelnököt és követelték az ő, valamint a volt katalán elnök, Carles Puigdemont börtönbe zárását. A politikus, aki 2017-ben alkotmányellenesen kikiáltotta Katalónia függetlenségét, az elsők között fogja megkapni az amnesztiát, és hat év bujkálás után büntetlenül térhet majd vissza Spanyolországba.

Alberto Núnez Feijóo, a Néppárt vezetője a demonstráción elsősorban azt kritizálta, hogy a baloldal nem hajlandó nyíltan felvállalni az amnesztiatörvénnyel kapcsolatos tárgyalásokat. Sőt, kiderült, hogy egy El Salvadorból származó gerillaszakértőt, Francisco Galindot jelölték ki arra, hogy koordinálja és felügyelje ezeket az egyeztetéseket. A konzervatív vezető szerint 

ez ostobaság, hiszen egy kívülálló nem dönthet Spanyolország jövőjével kapcsolatban.

Galindo aktív szerepet vállalt 2016-ban a Kolumbiai Fegyveres Forradalmi Erők (FARC) és az akkori kolumbiai elnök, Juan Manuel Santos közötti békemegállapodás megkötésében is. Feijóo felszólította Pedro Sánchezt, hogy fejezze be az ország megalázását, mert minden lépését csak egy dolog vezérli, ez pedig az, hogy több időt vásároljon magának a kormánypalotában, eközben pedig falakat emel a spanyol társadalomban.

Madrid régió néppárti vezetője, Isabel Díaz Ayuso megígérte, hogy a párt minden egyes nap meg fogja védeni a spanyolok egyenjogúságát a törvény és az alkotmány előtt. Közölte: azzal, hogy nemet mondanak az amnesztiára, Spanyolországot és a spanyol alkotmányt védik és ez túlmutat a politikai ideológiákon. A megmozduláson részt vett a Vox is, amelynek vezetője, Santiago Abascal közölte, hogy az összes amnesztiallenes tiltakozáson jelen lesznek a jövőben is. A párt képviselője, José María Figaredo pedig élesen kritizálta az általuk csak genfi puccsisták találkozójának nevezett megbeszélést, amit szerintük

Spanyolország feldarabolása és a szocialista rendszerváltás végrehajtása érdekében tartottak meg.

A Vox a Néppárt tüntetése után egy saját demonstrációt is szervezett a szocialista párt székháza elé. A tüntetők demokráciát, jogegyenlőséget, továbbá Sánchez és Puigdemont börtönbe zárását követelték. A megmozdulás alapvetően zavartalanul ért véget, egy embert tartóztattak csak le, aki összetűzésbe keveredett a rendőrséggel.

Borítókép: A katalán szeparatistáknak amnesztiát biztosító jogszabály ellen tüntetnek Madrid központjában 2023. november 18-án, egy nappal azt követően, hogy a spanyol parlament jóváhagyta Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök újabb négy évre történő kinevezését (Fotó: MTI/EPA/EFE/Fernando Alvarado)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.