Hamarosan vízre bocsátják az oroszok legújabb tengeralattjáróját

A Borej osztályú tengeralattjárók mára igazi vezető projektekké váltak.

2023. 12. 19. 18:46
Severodvinsk,,Russia,-,June,,10,,2019.,The,Submarine,"knyaz,Vladimir"
Severodvinsk, RUSSIA - JUNE, 10, 2019. The submarine "Knyaz Vladimir" (project "Borey-A") goes to the White Sea for testing. Fotó: Shutterstock/Kuleshov Oleg
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2024-ben helyezik vízre Oroszország legújabb nukleáris tengeralattjáróját, a Pozsarszkij herceget, ami az ötödik nukleáris hajójuk. A hajót 2016-ban kezdték el építeni és jövőre lesz teljesen bevethető állapotban. 

A hajó 16 Bulava ballisztikus rakétát tud majd szállítani és ezenkívül 16 modern torpedóval szerelik fel. Nagy újítása és hatalmas előnye, hogy hiperszonikus rakéták szállítására is alkalmas.

A Borej osztályú tengeralattjárók mára igazi vezető projektekké váltak. A Borej fejlesztőinek sikerült elérniük a tengeralattjáró maximális lopakodóképességét egy speciális gyűrűs fúvókában elhelyezett hidraulikus propeller használatával, amely úgy működik, mint egy vízszivattyú, amely áramlást fogad. Ezzel szinte zajtalanul tudnak haladni a vízben és az egyik leghatásosabb hajóknak minősülnek.

A Borej osztályú hajók az ellenség észlelésében is sokkal fejlettebbek.

A hidroakusztikai rendszerük felülmúlja az amerikai negyedik generációs, többcélú nukleáris tengeralattjárók, mint például a Virginia osztály és az Ohio osztályú SSBN-ek képességeit is. Hiszen a Borej szonárrendszer megközelítőleg 100 kilométerrel meghaladja az amerikai nukleáris stratégiai tengeralattjárók észlelési tartományát, ezzel pedig másfélszer távolabbról észre tudják venni az ellenséges erőket.

A Borej tengeralattjárók fedélzetén található többfunkciós rendszer pedig lehetővé teszi legalább 30 víz alatti cél egyidejű követését.

Az elsődleges hidroakusztikus antennából, az „Amphorából”, az oldalantennákból és a vontatott antennából álló komplexum digitális jelfeldolgozást alkalmaz a zaj irányának meghatározásához, a visszhang irányának megállapításához és a célosztályozáshoz.

Borítókép: Illusztráció: Knyaz Vlagyimir, Borej–A típusú orosz tengeralattjáró (Fotó: Shutterstock/Kuleshov Oleg)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.