A balti országok és Moldova lehet Putyin következő célpontja?

Újabb támadásoktól tart a belga fegyveres erők vezérkari főnöke.

2023. 12. 19. 15:47
null
Moszkva, 2022. május 9. Orosz katonák felvonulása a gyõzelem napi díszszemlén a moszkvai Vörös téren 2022. május 9-én. Oroszországban május 9-én ünneplik a náci Németország felett a II. világháborúban aratott gyõzelem 77. évfordulóját. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov Fotó: Jurij Kocsetkov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna után Moldova és a balti országok ellen indulhatnak meg az orosz csapatok – idézte a Politico brüsszeli hírportál Michel Hofmant, a belga fegyveres erők vezérkari főnökét. Hozzátette: „Oroszország már megmutatta, megvan bennük az akarat, hogy megtámadják szomszédjukat”. Álláspontja szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök szavai gyakran kétértelműek és nem kizárt, hogy legközelebb Ukrajnán túl más célpontjai is lesznek, akár Moldova, akár a balti országok.

Európának sürgősen fel kell készülnie, és világossá kell tennie, meg tudja védeni magát, szükség esetén ellentámadást is végrehajt

– fogalmazott Hofman.

Hangsúlyozta, Oroszország egyértelműen a hadiiparra állt át, és még ha azt is látni, gyengülnek az orosz csapatok, csupán átmeneti jelenségről van szó. A belga vezérkari főnök attól tart, ha Moszkva megnyeri az ukrajnai háborút, „újjáépíti a háborús gépezetet”.

Litvánia, Lettország és Észtország 2004-ben csatlakoztak a NATO-hoz, így aligha van arra esély, hogy orosz támadás érné őket, az ugyanis egy sokkal nagyobb háborút eredményezne Európában – ami egyébként Putyinnak sem áll érdekében.

Borítókép: Orosz katonák felvonulása a győzelem napi díszszemlén a moszkvai Vörös téren 2022. május 9-én (Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.