Karácsonyi asztalok változatossága: ínyencek körútja a világ különböző pontjain + videó

Gasztronómiai utazás karácsonykor.

Forrás: V4NA2023. 12. 25. 13:47
Fotó: Brett Sayles: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/haz-itthon-dekoracio-karacsony-1708601/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ünnepi asztalnak számos arcát ismerhetjük meg a világ különböző részein. A gasztronómiai tradíciók és ízlések széles palettája tárul elénk, miközben az ételek a kulturális hagyományoknak és helyi ízléseknek hódolnak – erről írt az ünnep alkalmából a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Anglia: tradíció és gazdagság

Az angoloknál a karácsonyi vacsora szertartás, ahol az előételtől kezdve a desszertig minden fogásnak jelentősége van. A garnélarák és füstölt lazac előételként szolgálnak, amelyet a hatalmas sült pulyka követ sültparadicsommal és zöldségekkel. Az elengedhetetlen párolt kelbimbó is helyet kap, még ha nem mindenki kedveli is. A karácsonyi pudingot aszalt gyümölcsökkel és fűszerekkel dúsítják, brandyt kísérőként kínálva. A mince pie aprósütemény pedig hagyományosan a szezon kedvelt csemegéje. 

Németország: a démonok elkerülése érdekében

Németországban a hagyomány szerint az ünnepek alatt azokat kerülik el a démonok, akik jóllakottan ülnek az asztalhoz. A sült liba párolt káposztával hagyományos és kedvelt étel. Az édességek között kiemelkedik a stollen, egy diófélékkel, fűszerekkel és gyümölcsökkel készített kalács. A németek gyakran választják a virslit, a kolbászt és a krumplisalátát is szenteste.

Olaszország: kulináris kavalkád északon és délen

Olaszországban a karácsonyi menü különbségeket mutat Észak és Dél között. Az északi területeken a karácsony 24-én este egy vacsorával egybekötött esemény. Az ételek szigorú szabályok szerint választódnak ki. 24-én este sovány húsok, például hal kerül az asztalra, míg a karácsonyi ebéden a fantázia szabadon szárnyal. Az édességek között elmaradhatatlanok az aszalt gyümölcsök és a panettone.

Franciaország: pompás ételorgia és pazar beszélgetés

A francia karácsonyi vacsora hagyományosan az előételekkel kezdődik, mint a homár, languszta, fésűkagyló és libamáj. A főétel gyakran gesztenyével töltött pulyka vagy sült kappan. A desszertek közül a fatörzs torta – bûche de Noël – a hagyományos választás.

Közép-Európa: szerteágazó szokások

A visegrádi országokban, köztük Magyarországon, hatalmas családi vacsorák készülnek december 24-én. A magyar asztalokon gyakoriak a disznóvágások hagyományai, így a töltött káposzta, valamint a halászlé és a bejgli népszerűek. A szlovákoknál változatos ételek követik egymást, a gomba- és savanyúlevesek, pirogok és káposztaleves mind-mind jellemzők.

A karácsonyi asztalok világa sokszínű és gazdag, tükrözve a különböző országok kulináris hagyományait és ízléseit. Az ételek nem csupán táplálékot jelentenek, hanem egyben a közösség, az ünneplés és a hagyományok hordozói is.


Borítókép: Karácsony (Fotó: Brett Sayles)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.