Kínai elnök: elkerülhetetlen az anyaország újraegyesítése

Hszi Csin-ping Mao Ce-tung, a Kínai Népköztársaság alapítója születésének 130. évfordulóján beszélt.

Forrás: MTI2023. 12. 26. 16:26
HSZI Csin-ping
Peking, 2023. október 18. Hszi Csin-ping kínai elnök az Övezet és út elnevezésû nemzetközi együttmûködési fórum harmadik csúcstalálkozójának megnyitóünnepségén Pekingben 2023. október 18-án. MTI/AP Fotó: Ng Han-kuan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína számára megkerülhetetlen irányvonal az anyaország teljes újraegyesítése – jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök kedden Mao Ce-tung, a Kínai Népköztársaság alapítója és első vezetője születésének 130. évfordulója alkalmából rendezett tanácskozáson.

Az anyaországot újra kell egyesíteni, és elkerülhetetlenül újra is fogjuk egyesíteni

– fogalmazott Hszi a rendezvényen elmondott beszédében a Kínai Kommunista Párt magas rangú tisztségviselői előtt. Kínának mélyítenie kell az integrációt Tajvannal, elő kell mozdítania a kapcsolatok békés fejlődését a Tajvani-szorosban, és határozottan meg kell akadályoznia, hogy Tajvant bárki bármilyen módon elszakítsa Kínától – idézte az elnök szavait a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

Január közepén elnök- és parlamenti választásokat tartanak Tajvanon. Pekingnek az az álláspontja, hogy a tajvani választás kínai belügy, és a szigeten szavazók számára a kérdés az, hogy a háborút vagy a békét választják. A tajvani függetlenedés irányába tett kísérlet háborút jelent Kína szerint. 

A pekingi kormánynak az a véleménye, hogy Laj Csing-tö, a tajvani elnöki poszt megszerzésére legesélyesebb jelölt veszélyes szeparatista, akinek felhívását a tárgyalásokra több alkalommal is visszautasították.

Bár Hszi Csin-ping beszédében nem utalt olyasmire, hogy a szigetet katonai erővel szereznék vissza, az utóbbi másfél évben Kína két nagyszabású hadgyakorlatot is tartott Tajvan közelében, és hadihajói és harci repülőgépei rendszeresen megjelennek a Tajvani-szorosban.

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai elnök az Övezet és út elnevezésű nemzetközi együttműködési fórum harmadik csúcstalálkozójának megnyitóünnepségén Pekingben 2023. október 18-án (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.