Edina 2024. február 26.
logo

„Közömbös a világ az iszlamisták szexuális bűneivel szemben”

Magyar Nemzet
2023.12.06. 10:51 2023.12.06. 11:12
„Közömbös a világ az iszlamisták szexuális bűneivel szemben”

A Hamász iszlamista terrorszervezet által elkövetett szexuális bűncselekményekhez való közömbös hozzáállással vádolta meg a világot az izraeli miniszterelnök kedden.

Azt kérdezném a nőjogi szervezetektől, az emberi jogi csoportoktól: hallottak az izraeli nők ellen elkövetett nemi erőszakról, a rettenetes atrocitásokról, csonkításokról; hol az ördögben vannak? 

– tette fel a kérdést sajtótájékoztatóján angol nyelven Benjámin Netanjahu.

Joe Biden amerikai elnök szintén rettenetesnek nevezte az Izrael ellen októberben végrehajtott támadás során az iszlamisták által elkövetett szexuális bűncselekményeket, és felszólította a nemzetközi közösséget, ítélje el „ezt az elképzelhetetlen kegyetlenséget”.

Bár az ügyben még tart a nyomozás, az izraeli kormány egyebek között az ENSZ-t is azzal vádolta, hogy szemet huny az izraeli áldozatok fölött.

A rendőrség azt közölte, mintegy hatvanezer, a Hamász fegyvereseinek testkamerája, illetve biztonsági kamerák által rögzített videofelvételt tanulmányoznak, és mintegy ezer tanúvallomást vesznek fel, ám hozzátették, az áldozatok többsége nem élte túl a támadást, és aki igen, azt is nehéz megszólaltatni. Maj Golan, a nők jogaiért felelős tárca nélküli izraeli miniszter megerősítette, hogy csak nagyon kevés nő élte túl a nemi erőszakot, és ők sem képesek egyelőre beszélni róla, jelenleg orvosi kezelést kapnak.

Golan közösségi oldalán arról is írt, hogy a Hamász október 7-i támadása óta, miután kiderült, hogy a terrorszervezet miket követett el, azon dolgoznak, hogy az eseteket dokumentálják és nyilvánosságra hozzák. 

A világ nőjogi és emberi jogi szervezeteit képmutatással és hallgatással vádolva kijelentette:

Nem rejtik el az atrocitásokat a világ elől, ahogy azt sok antiszemita szeretné. 

Az Orvosok az Emberi Jogokért Izraelben nevű jogvédő szervezet – amely korábban egyébként a Gázai övezetben élők mellett is felszólalt – novemberben tette közzé az első vizsgálati eredményeit az ügyben.

Hadasz Civ, a szervezet egyik vezetője leszögezte, már kiderítették, hogy több helyen, több alkalommal is elkövettek nemi erőszakot, és most azt próbálják kideríteni, vajon a fegyveresek a Hamásztól kaptak-e parancsot a szexuális bűncselekmények elkövetésére.

Az iszlamista szervezet tagadta, hogy tagjaik ilyen jellegű atrocitásokat követtek volna el.

Novemberben az izraeli rendőrfőparancsnok már közétett tanúvallomást, amelyben egy szemtanú csoportos nemi erőszakról beszél. 

A felvételen szereplő nő azt mondta, ő csak úgy menekült meg, hogy halottnak tettette magát.

Az izraeli hatóságok külföldi újságíróknak mutattak be egy tanúvallomást, amelyben egy túlélő brutális kegyetlenségekről számol be. A BBC beszámolója szerint elmondta, hogy hallotta, amint egy nő azt sikítozza, hogy megerőszakolják, majd egy lövést hallott, és csend lett. 

Tanúja volt annak, hogy csoportosan erőszakolnak meg egy nőt, akinek a testét közben megcsonkították, majd végül fejbe lőtték. A brit közmédium beszámolója szerint gyerekek, tinédzserek és idősek is voltak az áldozatok között. 

A BBC által bemutatott egyik túlélő embertelen brutalitásként írta le a Nova zenei fesztiválon átélteket. A Hamásztól megszerzett videókon láthatóak bántalmazott és vérző ágyékú nők, és a helyszínen készített fényképeken is láthatóak olyan áldozatok, akiken a szexuális erőszak félreismerhetetlen nyomait fedezték fel.

Jákov Sabtaj izraeli rendőrfőnök arról számolt be, hogy az áldozatok többsége soha nem lesz képes elmondani, hogy mi történt vele.

Tizennyolc fiatal nő és férfi pszichiátriai kórházba került, mert nem képesek működni 

– tudatta Sabtaj. A BBC-nek az áldozatok gondozói közül többen öngyilkossági hajlamokról és öngyilkosságokról is beszámoltak.

Egy, az izraeli hadseregben szolgáló orvos a sajtónak azt mondta, az egyik megtámadott kibucban legalább féltucat – női és férfi – holttestet találtak, amelyeken feltételezhető nemi erőszak nyomaira bukkantak.

Kedden Netanjahu és a kabinet több tagja találkozott a nemrég szabadon engedett túszokkal, valamint a még mindig a Gázai övezetben fogva tartott túszok néhány családtagjával. Az elengedett túszok közül szintén többen számoltak be szexuális abúzusokról.

A kiszabadultakat ellátó orvosok ugyancsak azt mondták, több nő és férfi ellen követtek el ilyen jellegű bűncselekményeket, részleteket azonban nem árultak el.

Az izraeli hadsereg szerint a Hamász és más iszlamista csoportok még mindig 138 embert, köztük 15 nőt tartanak fogva az övezetben.

Az ENSZ menekültügyi főbiztossága (UNHCR) részéről Ravina Samdaszáni azonban azt vetette az izraeli hatóságok szemére, hogy hiába kértek tőlük engedélyt az övezetbe való belépésre – a bizonyítékok összegyűjtése céljából –, megtagadták tőlük.

Izrael viszont előítéletességgel vádolta az UNHCR-t és leszögezte: nem működik együtt a szervezettel, bár minden lehetőségét megfontolja egy független testülettel lefolytatandó vizsgálatnak.

Borítókép: Egy izraeli kibuc a Hamász támadása után (Fotó: Csudai Sándor)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.