Lengyelország szerint orosz rakéta sértette meg a légterét

Beidézték az orosz ügyvivőt.

Forrás: NBC News2023. 12. 30. 12:36
KOSINIAK-KAMYSZ, Wladyslaw
Varsó, 2023. október 25. Az ellenzéki Harmadik Út koalíció egyik vezetõje, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a Lengyel Néppárt elnöke nyilatkozik a varsói elnöki palotánál, mielõtt kormányalakítási egyeztetésen fogadja õt és a koalíció másik vezetõjét az államfõ 2023. október 25-én, tíz nappal a lengyel parlamenti választások után. MTI/EPA/PAP/Szymon Pulcyn Fotó: MTI/EPA/PAP/Szymon Pulcyn
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rakéta pénteken repült be a NATO-tag légterébe egy Ukrajna elleni hatalmas rakéta- és dróntámadás során – közölte egy lengyel katonai tisztviselő. Az ukrán hatóságok az éjszaka folyamán tömeges támadást jelentettek Ukrajna különböző városai ellen – minderről az NBC News tudósított.

„Pénteken helyi idő szerint 7 óra 12 perckor az ukrán határ felől a lengyel légteret megsértette egy objektum, amely kevesebb mint három perc múlva elhagyta Lengyelország területét” – írta a lengyel vezérkar az X közösségi platformon.

Egy orosz irányított rakétaként azonosítottuk. A rakéta röppályáját lengyel és szövetséges radarrendszerek követték. A légvédelmi rendszerek készenlétben voltak.

Lengyelország beidézte az orosz ügyvivőt, és magyarázatot követelt Lengyelország légterének rakétával történt megsértésére, valamint az ilyen incidensek azonnali leállítását követelte – áll a lengyel külügyminisztérium péntek esti közleményében.

A RIA Novosztyi hírügynökség Andrej Ordas varsói orosz ügyvivőt idézte, aki szerint Lengyelország nem nyújtott be bizonyítékot a határsértésre.

Nem mutattak be bizonyítékot. A feljegyzésben foglaltak dokumentált igazolására irányuló kérésemet elutasították.

Lengyelország gyorsan reagálna, ha ez az eset megismétlődne – idézte Wladyslaw Teofil Bartoszewski lengyel külügyminiszter-helyettest a PAP lengyel hírügynökség.

Egyértelműen közöltem az ügyvivővel, hogy ha az eset megismétlődik, akkor a Lengyel Köztársaság jóval határozottabban fog reagálni

– mondta Bartoszewski a PAP szerint.

Borítókép: Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter (fotó: MTI/EPA/PAP/Szymon Pulcyn)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.