Magyarellenesek sikerét hozhatja a romániai EP-választás

Az öt évvel ezelőtti adatokhoz képest több mint húsz százalékkal nőtt azoknak a száma, akik valószínűleg részt vesznek a jövő évi választásokon.

null
Bukarest, 2023. május 6. Az ellenzéki nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) párt támogatói Románia "kiárusítása", idegen érdekek szolgálatába állítása ellen tüntetnek Bukarestben 2023. május 6-án. MTI/EPA/Robert Ghement Fotó: Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki, magyarellenes megnyilvánulásairól is ismert Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) megerősödésével magyarázzák romániai elemzők a megkérdezettek látványosan megemelkedett szavazói hajlandóságát a júniusban esedékes európai parlamenti (EP) választásokon. Az Eurobarométer felmérése szerint annak ellenére nőtt meg az érdeklődés az uniós megmérettetés iránt, hogy a válaszadók nagyja nem érzi Brüsszel hatását a mindennapjaira.

Az öt évvel ezelőtti adatokhoz képest Romániában több mint húsz százalékkal nőtt azoknak a száma, akik valószínűsítik részvételüket a jövő évi EP- választásokon. 

A friss adatok szerint a 2018-as 53 százalék helyett most 76 százalékos a voksolási kedv, ami kiemelkedően magas, jóval meghaladja az uniós átlagot. Román elemzők egyelőre kétkedve tekintenek a most megjósolt magas részvételi arányra, ugyanakkor többen az AUR népszerűségét látják a számok mögött. A bukaresti sajtóban olyan elemzői vélemények is vannak, melyek szerint az úzvölgyi katonatemetőben rendezett randalírozás egy főszereplőjeként is ismert George Simion vezette AUR-nak a győzelemre is esélye van az EP-megmérettetésen. 

Dan Tapalaga, a G4Media portál publicistája szerint a román szélsőségességet az európaival ellentétben a politikai rendszer segített terjeszteni a társadalomban. 

Senki sem küzd valójában az AUR ellen, inkább a növekedésüket segítik elő, ahelyett, hogy a médiában, illetve  politikailag elszigetelnék. Ez a felelőtlen játék hatalmas kockázattal jár

 – írta az újságíró, aki úgy látja, a Simion-féle párt idővel kicsúszhat az ellenőrzés alól, ahogy más olyan szereplőkkel is történt, akiket rendszer hozott létre. Mint fogalmazott, majdnem mindegyik ilyen kreálmány végül a mozgatói ellen fordult.

Borítókép: Az ellenzéki nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) párt támogatói Románia „kiárusítása, idegen érdekek szolgálatába állítása” ellen tüntetnek Bukarestben 2023. május 6-án (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.