Meglepő állam bukkant fel az Ukrajnát legtöbb pénzzel támogató partnerek listáján

Az Európai Uniót és az Egyesült Államokat egy nem várt ország követi.

2023. 12. 27. 19:15
null
Odessza, 2023. december 27. Orosz dróntámadásban megrongált cölöpházak Odesszában 2023. december 27-én. Ukrán források szerint az ukrán légierõ 32 drónt semmisített meg a dél-ukrajnai kikötõvárost ért éjszakai dróntámadás során. MTI/EPA/Ihor Tkacsenko Fotó: Ihor Tkacsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős fejlemény, hogy az ukrán kormány sajtóirodájának bejelentése szerint Japán 2023-ban Ukrajna harmadik legnagyobb pénzügyi segélyezőjévé emelkedett. A kormány nyilvánosságra hozta: 

Japán a harmadik legnagyobb pénzügyi segélyezője Ukrajnának. 2023-ban költségvetésünk 3,7 milliárd dollárt kap kedvezményes finanszírozásként és támogatásként

 – közölték Telegram-csatornájukon keresztül.

Jaroszlav Zseleznjak, az ukrán parlament pénzügyi bizottságának elnökhelyettese hangsúlyozta, hogy Kijev jövőre mintegy kétmilliárd dollárra számít Tokiótól. A politikus tisztázta, hogy Japán jelenleg a harmadik helyen áll az Ukrajnának juttatott pénzügyi támogatás tekintetében. Az első helyet az Európai Unió (EU) foglalja el 19,93 milliárd dollárral, amelyet az Egyesült Államok követ 10,9 milliárd dollárral. Zseleznjak korábban bejelentette, hogy Ukrajna az év eleje óta összesen 42,5 milliárd dollárt kapott a nemzetközi partnerektől.

A japán kormány közvetlenül és a Világbank programjain keresztül is folyamatosan ígért támogatást Ukrajnának, megszilárdítva ezzel pozícióját.

Ukrajna 2024-es költségvetését tekintve 43,5 milliárd dolláros hiány várható.

 A dokumentum szerint Ukrajnának 41 milliárd dollárnyi külső adományt kell szereznie. Ugyanakkor aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a költségvetés adományokra támaszkodik, amelyek meghaladhatják a nyugati partnerek által nyújtani kívánt összeget. Ez az aggodalom annál is inkább erősödött, mivel az EU vezetői a legutóbbi EU-csúcson nem tudtak döntést hozni egy 50 milliárd eurós, négyéves támogatási program Ukrajnának történő odaítéléséről.

Az idei költségvetésben is rekordmagas volt a hiány, amelyet Ukrajna nem tudott önállóan fedezni. Eközben a Verhovna Rada idén megduplázta a katonai kiadásokat. Nyikolaj Azarov volt miniszterelnök kiemelte, hogy az ukrán gazdaság jelenleg csak külföldi pénzügyi segítséggel tudja fenntartani magát.

Borítókép: Orosz dróntámadásban megrongált cölöpházak Odesszában 2023. december 27-én. Ukrán források szerint az ukrán légierő 32 drónt semmisített meg a dél-ukrajnai kikötővárost ért éjszakai dróntámadás során (Fotó: MTI/EPA/Ihor Tkacsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.