Menczer Tamás reagált az új ukrán nemzeti kisebbségek jogairól szóló törvényre

A külgazdasági és külügyminisztérium államtitkára figyelmeztetett: folyamatosan követni fogják a döntés végrehajtását.

2023. 12. 09. 17:10
null
20210907 Kárpátalja Ukrajna Ungvár Munkács Beregszász Kisszelmenc illusztráció Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az ukrán parlament tegnapi döntését természetesen alaposan értékelni fogjuk, azonban az már most látszik, hogy az messze van a 2015-ös jogok visszaadásától” – írta Facebook-bejegyzésében Menczer Tamás. A külgazdasági és külügyminisztérium államtitkára a Verhovna Rada által elfogadott nemzeti kisebbségekről szóló új jogszabályra reagált, emlékeztetve, hogy Ukrajnában nyolc évvel ezelőtt kezdték elvenni a magyar közösség jogait, azóta pedig folyamatos a jogfosztás. 

Ezzel együtt folyamatosan figyelemmel követjük a végrehajtást

– húzta alá Menczer Tamás.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az ukrán parlament tegnap elfogadta a nemzeti kisebbségek jogairól szóló törvényt bizonyos területeken, figyelembe véve az Európa Tanács és szervei szakértői értékelését. 

A törvény kimondja, hogy a magántulajdonban lévő felsőoktatási intézmények szabadon választhatják az oktatás nyelvéül bármely uniós nyelvet. Ugyanakkor az ukrán nyelv tanulása kötelező. A politikai reklámokban, az állami iskolákban és egyetemeken, a nemzeti kisebbségek osztályaiban, a médiában a nemzeti kisebbségek nyelvét használhatják, ami uniós nyelv, kivéve az agresszor ország, azaz Oroszország nyelvét. Ugyanakkor az őshonos népek, nemzeti kisebbségek nyelvén folytatott választási kampányt ukránul kell megismételni.

A törvény lehetővé teszi az oktatás folytatását a nemzeti kisebbségek nyelvén, amely uniós nyelv, a teljes általános középfokú oktatás befejezéséig, feltéve, hogy az oktatás 2018. szeptember 1-je előtt kezdődik.

„Ukrajna mindent megtett, amit elvártak tőlünk az európai uniós ajánlások átültetésével kapcsolatban” – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a parlament döntésére reagálva

Arra számítunk, hogy Ukrajna erőfeszítéseit az Európai Unió vezetői kellőképpen értékelni fogják, és az Ukrajnának tett ezekkel kapcsolatos európai ígéretek teljesülnek

– hangsúlyozta az államfő péntek éjjeli videóbeszédében.

Borítókép: Tanóra egy kárpátaljai iskolában (Fotó: Mirkó István) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.