Néhány napja maradt a német kormánynak, hogy megoldja a költségvetési válságot

Olyan döntések meghozatalára kényszerül a német vezetés, amelyek még jobban meggyengíthetik a már most is szétesés szélén álló koalíciót.

Forrás: Mandiner2023. 12. 06. 13:59
SCHOLZ, Olaf
Brüsszel, 2023. október 26. Olaf Scholz német kancellár az Európai Unió csúcstalálkozójára érkezik az ET brüsszeli épületébe 2023. október 26-án, a tanácskozás elsõ napján. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akkora a német kormányválság, hogy Robert Habeck, a német zöldek gazdasági minisztere a klímacsúcs meglátogatása helyett Berlinben maradt a héten, hogy tárgyaljon a koalíciós partnerekkel a jövő évi költségvetésről – számolt be a BBC News.  A Mandiner összefoglalója megemlíti, hogy a válság november 15-én kezdődött, miután a német alkotmánybíróság úgy döntött, hogy a Covid–19-járvány kezelésére elkülönített hatvanmilliárd euró (22 774 milliárd forint) fel nem használt forrás átcsoportosítása az éghajlatváltozási és zöldátmeneti alapba sérti az alkotmányjogot.

Most a német kormánynak 

néhány napja maradt arra, hogy megoldást találjon a létrejött költségvetési lyukra.

Szerdán ül össze utoljára a német kabinet. A kijavított költségvetésnek még karácsony előtt a parlament elé kell kerülnie – írja a brit lap. 

A Mandiner cikke szerint a kormánykoalíció beleütközött a német adósságféktörvénybe, amely limitálja, hogy mennyi kölcsönt vehet fel a kormány. 

A költségvetési hiány nem lépheti át a gazdasági teljesítmény 0,35 százalékát. Az egyetlen kivétel, ha válsághelyzet lép fel. Miután az alkotmánybíróság törvénytelennek nyilvánította a Covid-alapból hátramaradt pénzeket átcsoportosítását a zöldátalakításra, hatvanmilliárd eurós hiány lépett fel.

A BBC úgy fogalmaz:

Egyelőre nem lehet tudni, mi Olaf Scholz német kancellár terve a 2024-es költségvetésre.

Múlt héten egy parlamenti beszédében ugyan kijelentette, hogy van terve, de az nem derült ki, hogy mi ez. 

 

Az egyetlen megoldás

A legtöbb gazdasági szakember ugyanakkor egyetért abban, hogy valószínűleg adóemelésre, valamint a kiadások csökkentésére lehet szükség, hogy kipótolják a hiányt. Azonban, mint a BBC megjegyzi,

a három koalíciós párt szinte semmiben nem ért egyet.

Egyelőre a három párt közül egyik sem szeretne engedni. A Szabad Demokrata Párt, amely a pénzügyminisztériumot vezeti, például erősen ellenzi az adóemelést. A Scholz vezette szociáldemokraták nem szeretnék csökkenteni a szociális célokra menő összeget. A zöldek pedig ragaszkodnak ahhoz, hogy növeljék a megújuló energiára irányuló befektetéseket. 

A BBC cikke szerint a kompromisszumot az sem segíti, hogy a kedvezőtlen közvélemény-kutatási adatok miatt egyik párt sem akarja megszegni a szavazóknak tett ígéreteit. 

 

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár az Európai Unió csúcstalálkozójára érkezik az ET brüsszeli épületébe 2023. október 26-án, a tanácskozás első napján (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

 



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.