Nem nagyon tud elszámolni a katari támogatással az egyik amerikai egyetem + videó

A Pennsylvaniai Egyetem elnöke, Liz Magill, nem kis bajba került a kongresszusi meghallgatása után.

2023. 12. 08. 19:22
null
US-ISRAEL-PALESTINIAN-CONFLICT-PROTEST Fotó: JOSEPH PREZIOSO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pennsylvaniai Egyetem elnökére, Liz Magillre egyre nagyobb nyomás nehezedik, és egyre többen a lemondását is követelik, miután az elnök ellentmondásos válaszokat adott a közelmúltban tartott kongresszusi meghallgatáson, amelynek címe „A campus vezetőinek felelősségre vonása és az antiszemitizmus elleni küzdelem” volt. Ezen részt vett a Harvard elnöke, Claudine Gay és az MIT vezetője, Sally Kornbluth is. 

Talán a legnagyobb ellentmondást az váltotta ki, hogy Magill nem mondta ki, hogy a zsidók népirtására való felszólítása megsértené az egyetemi magatartási kódexét. Ezt a meggyőződés hiányát széles körben bírálták, és azzal vádolják, hogy nem ítélte el az antiszemita fenyegetéseket, és nem ismeri el zaklatásként. A lemondását követelő online petíció már 2500 aláírást gyűjtött össze.

Felmerült a kérdés, hogy a legnagyobb amerikai egyetemek hatalmas támogatásokat kapnak külföldiektől, az egyetemi vezetők próbálták megvédeni magukat, miközben arról beszéltek, hogy nem minden támogatást fogadnak el, volt már olyan, amit vissza kellett utasítani, mert ellenkező esetben szabálytalan lett volna. A Harvard elnöke elmondta, hogy hiába adnak nekik pénzt az adakozók, nem szólhatnak bele abba, mit tanítanak az egyetemen.

2014 és 2019 között 300 milliót adott Katar a Pennsylvaniai Egyetemnek, az elnök kiemelte, hogy nem az országtól, hanem pár embertől kaptak kisebb adományokat. Ezután a meghallgatást vezető megkérdezte, hogy mind a 300 millió dollárnyit? És tudja-e és érti-e, hogy 300 millió dollárról van szó. Ezután zavarba jött az elnök és próbálta kikerülni a választ, és arról beszélt, hogy de nem az állam adta.

A meghallgatás után Josh Shapiro, Pennsylvania kormányzója aggodalmának adott hangot Magill kijelentései és az egyetem értékeinek tükröződése miatt. A Harvard elnökét, Claudine Gayt és Sally Kornbluth-t, az MIT elnökét is kritizálták az egyetemen tartott antiszemita beszéddel kapcsolatos kérdésekre adott válaszaik miatt. Marc Rowan, az Apollo Global Management vezérigazgatója és a Penn jelentős adományozója a vallomása nyomán Magill leváltását kérte.

Borítókép: Izrael-ellenes tüntetés a Harvardon (Fotó: Joseph Prezioso / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.