Nyilvános imádkozásért vették őrizetbe a katolikus egyház két magas rangú képviselőjét

A közép-amerikai országban leszámolás zajlik az egyházi vezetők ellen.

Forrás: MTI2023. 12. 29. 10:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nicaraguai rendőrség csütörtökön őrizetbe vette a katolikus egyház két magas rangú képviselőjét – közölte a Confidencial című híportál. A sajtóban Carlos Aviles és Hector Treminio néven megnevezett papokat egy neve elhallgatását kérő forrás szerint azért tartóztatták le, mert nyilvánosan imádkoztak a bebörtönzött Rolando Alvarez püspökért, aki Daniel Ortega elnök legjelentősebb bírálója.

A forrás közölte azt is, hogy a most őrizetbe vett két pap közeli kapcsolatban áll az ország legfőbb egyházi vezetőjével. 

Aviles a Leopoldo Brenes bíboros által vezetett managuai érsekség második legmagasabb rangú klerikusa, Treminio pedig a kincstárnoka.

A múlt héten a rendőrség letartóztatta Isidro Mora püspököt a siunai egyházmegyéből, így ő a második püspök, akit Alvarez 2022-es letartóztatása óta őrizetbe vettek. A helyi sajtó szerint a csütörtökön letartóztatott egyházi személyekkel legalább hatra emelkedett a héten a közép-amerikai országban őrizetbe vett papok száma, a napokban azonban két fogságban tartott papot szabadon engedtek a hatóságok.

Martha Patricia Molina száműzetésben élő nicaraguai kutató szerint jelenleg kilenc püspök, pap és szeminarista van börtönben Nicaraguában.

A nicaraguai katolikus egyház évek óta ki van téve a kormány erőszakos üldözésének. Noha az elmúlt hetekben elrendelt letartóztatásokat a kormány eddig nem indokolta, Ortega kitart azon álláspontja mellett, hogy a katolikus egyház 2018 áprilisában támogatta az általa puccskísérletnek tekintett kormányellenes tüntetéseket. A helyi hatóságok a papság több tagját felszólították, hogy hagyják el az országot, 12 Nicaraguában fogva tartott papot pedig az Egyesült Államok és Nicaragua közötti megállapodás megkötését követően októberben szabadon engedtek és Rómába szállítottak.

Az Ortega rezsimjét bíráló Rolando Alvarez püspök azonban, akit februárban több mint 26 év börtönbüntetésre ítéltek, ismét a börtönt választotta a száműzetés helyett.

A közép-amerikai ország alelnöke gyűlöletkampánnyal vádolta és ördögöknek nevezte az egyház képviselőit a Kathpress osztrák katolikus hírügynökség jelentése szerint. „Az egyház képviselői ördögök, akik a gyűlölet magvát hintik el a társadalomban… Vannak emberek, akik ördögi szavakkal és érzelmekkel a hitről beszélnek, miközben ők maguk az igazi ördögök” – mondta az Ortega család által ellenőrzött állami médiában Rosario Murillo alelnök, a hatalmat birtokló Daniel Ortega elnök felesége.

Borítókép: Daniel Ortega nicaraguai elnök (Forrás: X)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.