Orosz légicsapás érte a harkivi hotelt + videó

Az orosz támadást egy ukrán támadás előzte meg.

2023. 12. 31. 15:50
null
Harkiv, 2023. december 31. Az ukrán állami sürgõsségi szolgálat által közreadott kép egy orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóépületrõl Harkivban 2023. december 30-án. Elõzõ nap az orosz légierõ mintegy 110 rakétát lõtt ki az Ukrajna elleni egyik legnagyobb légitámadásában, az orosz határhoz közeli Harkivot több orosz rakéta találta el, a hatóságok szerint 26 ember megsebesült. MTI/AP/Ukrán sürgõsségi szolgálat Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orosz dróntámadás érte vasárnap a kelet-ukrajnai Harkiv városát mindössze két nappal azután, hogy Oroszország a háború legnagyobb légitámadását indította el Ukrajna ellen – közölték a helyi hatóságok. 

Ihor Tyerehov harkivi polgármester és a helyi ügyészség vasárnap reggel újabb harci dróntámadásokról számolt be, amelyek közlésük szerint „több lakóházat, irodát és egy kávézót rongáltak meg a város központjában” − írja az MTI. „Voltak becsapódások a központban” − számolt be Tyerehov a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. Hozzátette, hogy folyik a halálos áldozatok összesítése.

A megrongálódott épületek között állítólag egy nagy szálloda is volt, a Harkiv Palace Hotel. A nyugat-ukrajnai Hmelnyickij térségből is robbanásokat jelentettek vasárnap reggel. Az ukrán légvédelem közölte, hogy az éjszaka folyamán 49 támadó drónból 21-et lőttek le országszerte. Az állításokat nem lehetett függetlenül forrásból ellenőrizni. 

Harkiv régió kormányzója elmondta, hogy az áldozatok közül egyelőre tízet kórházban ápolnak, és egy nő állapota súlyos. „Az egészségügyi intézményben, többlakásos lakóépületekben, üzletekben, közterületeken és a közlekedésben keletkezett károkat javítani fogjuk” – mondta a kormányzó.

Orosz tisztviselők szerint a Belgorod tartomány fővárosa elleni ukrán támadás órákkal korábban történt, 18 embert ölt meg és 111-et megsebesített. 

Válaszul a terrorcselekményre az Oroszországi Föderáció fegyveres erői csapást mértek Harkiv városában a bűnöző kijevi rezsim által használt döntéshozatali központokra és katonai létesítményekre – áll az orosz katonai minisztérium közleményében. „Így egy precíziós rakétacsapást hajtottak végre a Harkiv Palace nevű egykori szállodakomplexumra. A GUR és az ukrán erők képviselői, akik közvetlenül részt vettek a Belgorod elleni támadás tervezésében és végrehajtásában, a helyszínen meghaltak” – közölte az orosz katonai minisztérium.

Pénteken Oroszország a közel két éve indított Ukrajna elleni háború legnagyobb légitámadását hajtotta végre, és országszerte mintegy 160 rakéta és drón vette tűz alá a városokat. Legalább 39 ember meghalt és 120 megsebesült − közölték kijevi tisztviselők. 

Halálesetekről számoltak be Dnyipróból, Harkivból, Zaporizzsjából, Odesszából, Lvivből és Kijevből, ahol a lakosok a városi metróban kerestek menedéket. Az ország több területén megszűnt az áramszolgáltatás.

Borítókép: Egy orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóépületről Harkivban 2023. december 30-án. Előző nap az orosz légierő mintegy 110 rakétát lőtt ki az Ukrajna elleni egyik legnagyobb légitámadásában. Az orosz határhoz közeli Harkivot  több orosz rakéta találta el, a hatóságok szerint 26 ember megsebesült. (Fotó: MTI/AP/Ukrán sürgősségi szolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.