Orosz–ukrán háború: vadul kongatja a vészharangokat a Fehér Ház

Kongresszusi fellépés nélkül az év végére elfogy az Ukrajnának szánt pénz.

2023. 12. 05. 6:27
BIDEN, Joe
Washington, 2023. november 24. Joe Biden amerikai elnök a Gázai övezetet uraló, palesztin iszlamista Hamász szervezet által fogva tartott túszok elsõ csoportjának szabadon engedésérõl beszél a Massachusetts állambeli Nantucketben 2023. november 24-én, miután életbe lépett a négynapos tûzszünet Izrael és a Hamász között. MTI/AP/Stephanie Scarbrough Fotó: Stephanie Scarbrough
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Financial Times brit üzleti napilap számolt be arról, hogy a Fehér Ház költségvetési igazgatója, Shalanda Young megkongatta a vészharangokat, és egy levelet írt a kongresszusi vezetőknek, amelyben aggodalommal fejtette ki, mekkora bajba kerülhet Kijev a washingtoni pénz nélkül.

A Fehér Ház 61 milliárd dollárral többet kér Ukrajna támogatására a legutóbbi részletben – igaz, erre mindkét párt részéről csekély a hajlandóság.

A javaslat része annak a 106 milliárd dolláros kiegészítő csomagnak, amelyet Biden októberben kért a törvényhozóktól további finanszírozásért Ukrajna, Izrael, a csendes-óceáni térség és az amerikai–mexikói határ számára.

Kongresszusi fellépés nélkül az év végére kifogyunk az erőforrásokból, hogy több fegyvert és felszerelést szerezzünk be Ukrajnának, és felszerelést biztosítsunk az amerikai katonai készletekből. Nincs mágikus gömbünk, elfogyott a pénzünk – és majdnem kifutottunk az időből

 – írta Young mindkét párt politikai vezetőinek a levélben. 

A Fehér Ház többek között azzal érvel, hogy az ukrán katonai támogatás számottevő amerikai gazdasági haszonnal is jár, ugyanis segít élénkíteni az amerikai hadiipart.  Az amerikai kongresszus alsóházának republikánus tagjai között többen vannak, akik komolyabb feltételekhez, és szigorúbb átláthatósághoz kötnék Ukrajna további támogatását. A republikánusok egy része azt is elvárja, hogy Joe Biden elnök és kormánya hatékony lépéseket tegyen az Egyesült Államok határainak védelmében, mielőtt további komoly összegekkel siet Ukrajna segítségére.

Még ha meg is születik a megállapodás a szenátusban, nem világos, hogy átjuthat-e a republikánusok vezette képviselőházon, amelynek új házelnöke, Mike Johnson előbb az Egyesült Államokat közvetlenül érintő problémákat orvosolná.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Stephanie Scarbrough)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.