Kitálalt a kijevi főpolgármester: Ukrajna a zsarnokság felé halad

Vitalij Klicsko szerint az elnöki adminisztráció a hatalom központosításának akadályát látja a polgármesterekben.

2023. 12. 03. 6:40
ZELENSZKIJ, Volodimir; RINKEVICS, Edgars
Kijev, 2023. november 24. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Edgars Rinkevics lett elnökkel közösen tartott sajtóértekezletén Kijevben 2023. november 24-én. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna a zsarnokság felé halad – jelentette ki a Der Spiegel német lapnak adott interjújában Vitalij Klicsko.

Egy bizonyos ponton olyanná válunk mint Oroszország, ahol minden egy ember döntésétől függ

– magyarázta a kijevi főpolgármester. Az egykori nehézsúlyú ökölvívó szerint a háború első hónapjaiban Ukrajnában kaotikus állapotok uralkodtak, az ukrán polgármestereknek pedig kulcsfontosságú vezető szerepe volt a lakosság védelmében és a hadsereg támogatásában – írta a Kijev Independent az interjúra hivatkozva. Klicsko szerint éppen ezért az ukrán legfelsőbb vezetés a polgármesterekben a hatalom központosításának akadályát látja

A főpolgármester és Volodimir Zelenszkij adminisztrációja között régóta megfigyelhető egyfajta feszültség. Az elnöki hivatal úgy véli, hogy Klicsko nem kezeli megfelelően a kialakult helyzetet, több nyilvános nyilatkozatban beszéltek felelősségéről az elhúzódó áramszünetek és a megfelelő mennyiségű menedékhely hiánya miatt. A Kijev Independent szerint a konfliktus régebbre húzódik vissza, Zelenszkij már hivatalba lépését követően tett kísérleteket arra, hogy elmozdítsa a főpolgármestert pozíciójából. 

Klicsko az interjúban arra a kérdésre válaszolva, hogy valóban veszélyben van az ukrán demokrácia, hosszas gondolkodás után az felelte: igen. Ugyanakkor hozzátette, egyik napról a másikra nem lehetne Ukrajnából diktatúrát csinálni, mivel az ukrán nép túlságosan szabadságszerető. A főpolgármester szerint egyébként a háború kirobbanása óta nem beszélt Volodimir Zelenszkijjel. 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Edgars Rinkevics lett elnökkel közösen tartott sajtóértekezletén Kijevben 2023. november 24-én (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.