Az ukrajnai háború óta sorra buknak el az ukrán oligarchák

Sok üzletembernek van magyarországi érdekeltsége.

Forrás: Világgazdaság2023. 12. 02. 19:16
null
Dmytro Firtash, one of Ukraine's most influential oligarchs attends a trial on April 30, 2015 in Vienna.The billionaire was recently arrested in Vienna at the request of the FBI and Viennese court is to decide on a US extradition request. AFP PHOTO / SAMUEL KUBANI (Photo by SAMUEL KUBANI / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki gondolta volna, hogy a legkülönösebb hatást majd az ukrán oligarchákra gyakorolja az Oroszországgal tartó háború? Ugyanis amióta kitört a háború, azóta egyre többen járnak pórul közülük, ez nem csupán ideológiai, hanem anyagi és politikai kárral is járt nekik – hívta fel a figyelmet a Világgazdaság. A cikk szerint az oligarchák vagyonának egy része a délkelet-ukrajnai iparvidékeken, a Don-medencében, a jelenleg az orosz csapatok ellenőrzése alatt álló, az Oroszországi Föderációba már integrált területeken, Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon megyékben összpontosult. Ezeket a vállalkozásokat, gyárakat már nem az eredeti, ukrán tulajdonosok igazgatják.

Ami az anyagiakat illeti: a háború előtt az ukrán államra, a bevételekre nagy befolyást gyakoroltak az oligarchák. Sokuk egy-egy kulcsfontosságú ágazatot irányított, némelyikük egészen századunk első évtizedéig kontrollálta az energiahordozók forgalmát – és nem csak Ukrajnában. Nemritkán az oroszországi (vagy más régióbeli államok oligarchavilágával összefonódva, a hasznon megosztozva − írja a Világgazdaság.

Dmitro Firtas ukrán oligarcha többek között Türkmenisztánból, Oroszországon, Ukrajnán keresztül Magyarországra, Ausztriába szállított gázt, amit aztán nagy haszonnal adott tovább magyar cégeknek.

Az üzletember a 2000-es években a semmiből jött, és hamar megszerezte az EuralTransGas magyar vállalat felett az ellenőrzést, majd társtulajdonos lett a RosUkrEnergóban, a Gazprom egyik olyan érdekeltségében, ami egy ideig monopoljogokat élvezett az orosz gáz külföldre, többek között Magyarországra importálásában. Ukrajna 2008 körül fontos kapocs volt az oroszországi gáz Nyugat-Európába juttatásában, ezt pedig 

azok az ukrán oligarchák felügyelték, akik később feleslegessé, sőt zavaróvá váltak a Nyugatnak, amikor Európa lemondott az oroszországi gázszállításokról.

Ők, legalábbis nagy részük, kerültek a Zelenszkij elnök által a Nyugat nyomására elindított oligarcha- és korrupcióellenes kampány céltáblájának közepére. Az akkor állítólag Ausztriában élő Firtas ellen is vizsgálat indult 2023-ban. Mint az ukrán hatóságok mondták, a gyanú szerint 2016-2022 között megoldotta, hogy drágábban tudja a gázt adni, mint azt kellett volna. Másfelől a számlák, a könyvelés meghamisításával a törtvényesen járónál sokkal több állami támogatást vettek fel a Firtas-cégek.

 Ezzel az oligarcha sokmilliárdos kárt okozott az ukrán államkasszának.

 Zelenszkij elnök rendelete alapján le is foglalták a még Ukrajnában lévő, több tíz milliárd forintnyi értékű vagyonát. Egyes információk szerint a Firtas tulajdonában lévő Regional Gas Company (RGC) ellenőrzi Ukrajna gázelosztó hálózatának több mint kétharmadát. Firtas, miként a többi perbe fogott oligarcha, tagadja bűnösségét.

Petro Porosenko ukrán exelnök és milliárdos oligarcha az előremenekülést választotta. Az egykori elnöknek is volt Magyarországon érdekeltsége, a Tibi csokoládét például egy időben az  általa 1996-ban alapított, neve után Roshennek nevezett (Poroshenko) korporáció magyarországi gyárában gyártották. Porosenko ellenkeresetben támadta meg Zelenszkijt, aki le akar vele számolni állítólagos kapcsolatai miatt a kijevi vezetésben. A volt elnök keresetében többek között azt is követelte Zelenszkijtől, hogy ne csak utaljon rá, hanem hozza is nyilvánosságra üzleti viszonyát Medvedcsukkal. Az Ukrán Legfelső Bíróság Különtanácsa október 19-én lezárta az ügyet, Porosenko vesztett, bizonyítékok nem kerültek elő.

Borítókép: Dmitro Firtas, Ukrajna egyik legvagyonosabb embere (Fotó: AFP/Samuel Kubani)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.