Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Rekordmagas a munkanélküliség, de migránsoknak ad munkát a spanyol baloldal

Hamarosan több száz nicaraguai menedékkérő érkezik a dél-európai országba, akiknek amellett, hogy lakást és segélyt adnak, munkahelyet is teremtenek.

2023. 12. 06. 15:03
US-MEXICO-POLITICS-MIGRATION Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több száz nicaraguai bevándorlót vesz át a spanyol kormány az Egyesült Államoktól. Pedro Sánchez kormányfő idén tavasszal személyes amerikai látogatása idején ígérte meg Joe Bidennek, hogy segít országának a menekültek elhelyezésében.

Emiatt most a Valladolid megyében található Montes Torozos több települése áll készenlétben, és már készíti elő az első körben Spanyolországba érkező mintegy hatszáz nicaraguai bevándorló szállását. Tekintettel arra, hogy ez a dél-európai ország egyik legkihaltabb régiója, a feladat valódi kihívásnak bizonyul a térség polgármestereinek, akik 25 faluban próbálják megoldani a menedékkérők lakhatását. 

Az érintettek most még Costa Ricán tartózkodnak, és mindannyian nemzetközi védelmet kértek. Az első 84 fős csoport a családjával együtt december 12-én repül Madridba, onnan pedig Valladolidba viszik őket tovább. Az ottani regisztráció után megkapják végső szálláshelyüket a térségben, ami mellé munkahelyi képzést és első fizetésükig pénzügyi segélyt is biztosítanak nekik.

Ezek az emberek a következő két évben Spanyolország legnagyobb fotovoltaikus parkjának megépítésén dolgoznak majd. Az ökológiai minisztérium tavaly novemberi állásfoglalása szerint a megapark több mint kilencszáz hektár területet foglal majd el. A projektet vezető cég egyes információk szerint a több mint 3,3 millió munkanélkülivel rendelkező Spanyolországban – a legmagasabb ráta az Európai Unió területén – nem találna munkaerőt tervei megvalósításához egyebek mellett a képzés hiánya és az általuk kínált alacsony fizetés miatt. Pedro Sánchez kormányfő ezért döntött úgy, hogy két legyet üt egy csapásra, és amellett, hogy segíti a napelempark megépítését, teljesíti az amerikai elnöknek tett ígéretét és munkát biztosít a nicaraguai állampolgároknak. 

Sajtóinformációk szerint a menedékkérők ideiglenesen maradnak Spanyolországban, amíg kérelmüket el nem bírálják az Egyesült Államokban. A kormány több millió eurót ad a valladolidi régiónak arra, hogy foglalkozzon ezekkel az emberekkel, és ha az első érkezőkkel kapcsolatos tervek sikeresnek bizonyulnak, úgy elképzelhető, hogy még többen érkeznek majd Spanyolországba.

 

Borítókép: Migránsok az Egyesült Államok határánál (Fotó: AFP/Andrew Caballero-Reynolds)

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.