Rövid időn belül fel kell készülni a fenyegetésre, amit Oroszország jelent

A Welt am Sonntag német lap készített interjút az új német védelmi miniszterrel, aki szerint hiba volt eltörölni a sorkatonai szolgálatot, és őszintén beszélt az orosz fegyverkezési fölényről is.

Forrás: Welt am Sonstag2023. 12. 16. 13:28
PISTORIUS, Boris
Kijev, 2023. november 21. Boris Pistorius német védelmi miniszter az ukrán partnerével folytatott kijevi tárgyalásai utáni sajtóértekezleten 2023. november 21-én. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk Fotó: Oleh Petraszjuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Körülbelül öt–nyolc évünk van arra, hogy felzárkózzunk – mind a fegyveres erők, mind az ipar és a társadalom területén. Putyin jelenleg jelentősen növeli Oroszország védelmi termelését. A duma határozata szerint több mint hatvanszázalékos a növekedés.

– fogalmazott az új német védelmi miniszter, Boris Pistorius (Németország Szociáldemokrata Pártja, SPD).

A katonai helyzet Ukrajnában egyre nehezebbé válik, különösen a lőszer van fogytán. Washingtonban a republikánusok blokkolják a további támogatást – foglalja össze a Welt újságírója a helyzetet. 

Tisztában vagyunk vele, hogy előbb-utóbb valószínűleg kompenzálnunk kell egy-két dolgot, ami esetleg már nem érkezik Washingtonból. Elméletileg lehetnek olyan területek is, amelyeket nem tudnánk azonnal, könnyen kompenzálni

– mondta a német védelmi miniszter.

Feltételezhető, hogy az USA a következő évtizedben a jelenleginél nagyobb szerepet fog vállalni a csendes-óceáni térségben, függetlenül attól, hogy ki lesz a következő elnök, és függetlenül attól, hogy az amerikai szerepvállalás Európában csökken, remélhetőleg csak mérsékelten. Ez azt jelenti, hogy nekünk, európaiaknak fokoznunk kell az elkötelezettségünket, hogy garantáljuk a biztonságot kontinensünkön

– tette hozzá, és azzal folytatja, hogy komolyan kell venni Oroszország balti államokkal, Georgiával és Moldovával szembeni fenyegetéseit.

 

Megszorítások a védelmi politikában

Az interjúban kitérnek a haderő fejlesztésre is, és az a kérdés is szóba kerül, hogy jövőre a védelmi kiadásokat félmilliárd euróval kell csökkenteni a német költségvetés hibái miatt. Miközben az orosz duma hatvan százalékkal növeli a hadiipari termelést, eközben Németországban megszorításokat kell bevezetni. 

Erről már megállapodtunk a kancellárral. Egy dolog világos: a költségvetési helyzet nehéz. Más tárcáknak is takarékoskodniuk kell. Az ötszázmillió euró nélkülözése fájó, de a körülmények között még elfogadható

- válaszolt a védelmi tárca új vezetője.

Német katonák egy Airbus A400M típusú szállítórepülõbe szállnak a német állampolgárok Szudánból való kimenekítése céljából a jordániai al-Azrak légi támaszponton 2023. április 23-án (Fotó: MTI/EPA/Bundeswehr)

 

Iskolai toborzás

A haderő kérdésénél az interjúban érintették a személyi állomány kérdését is, és szóba került az iskolai toborzás is. A miniszter szerint, ahogy például a rendőrség vagy a tűzoltók is ellátogatnak az iskolákba, hogy bemutassák hivatásukat, ugyanúgy kell tenniük a katonáknak is.

Az ifjúsági tisztek a tanárok meghívására látogatnak el az iskolákba, hogy tájékoztassák őket a Bundeswehr feladatairól.

A miniszter jozzátette, hogy ez nem azt jelenti, hogy Bundeswehrt reklámozzák az iskolásoknak, hanem csak közvetíti a küldetését.

Ez nem militarizmus, hanem általános nevelés. Nem segít, ha egyszerűen csak reménykedünk a békében, miközben figyelmen kívül hagyjuk azokat a feladatokat, amelyek a béke biztosításához szükségesek.

– A Bundeswehrnek nem kellene általában Európára korlátozódnia és maga mögött hagynia a kalandozást a világ sivatagjaiban? – kapta meg a kérdést a nemzetközi szerepvállalás kapcsán a miniszter. 

Egyértelműen nem. A biztonságpolitika másképp működik

– adta meg a miniszter az egyértelmű választ. A miniszter arra figyelmeztetett, hogyha a nem vesznek részt a nemzetközi missziókban, akkor az más fajta, nem katonai kockázatokat rejt magában, aminek a következménye akár súlyosabbak is lehetnek. 

– Akkor más kihívásokkal kell szembenéznünk, például a migráció jelentős növekedésével vagy a terrorizmus terjedésével – fogalmazott.

Boris Pistorius szerint a hadsereg litván projektje működőképes, mert a katonák körében nagy népszerűségnek örvend a balti ország. Ez idáig háromszor annyian jelentkeztek a feladatra, mint ahány hely van. 

 

Visszatérhet a sorkatonai szolgálat?

A miniszter szerint így utólag látva, hibás döntés volt a sorkatonai szolgálat eltörlése, ugyanakkor abban az időben az a döntés tűnt helyesnek. Hozzáfűzte, a kötelező katonai szolgálat azonnali bevezetése elképzelhetetlen lenne, hiszen azt politikailag is elő kell készíteni. 

Ezért figyelek más modellekre is, például a svéd modellre, ahol minden fiatal férfi és nő sorköteles, és csak néhány kiválasztott teljesíti végül az alapszintű katonai szolgálatot. Hogy valami ilyesmi nálunk is elképzelhető lenne-e, az is része ezeknek a megfontolásoknak

– zárta az interjút.

Borítókép: Boris Pistorius német védelmi miniszter (Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.