„Számolatlanul ömlik a pénz és a fegyver Ukrajnába, de ez nem vezet sehova”

Soha nem voltak olyan jók a kapcsolatok Szerbia és Magyarország között, mint most – mondta az uniós államtitkár.

Forrás: Mandiner2023. 12. 09. 19:17
ZSIGMOND Barna Pál
Balatonalmádi, 2023. augusztus 25. Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára beszédet mond a Mészáros Alapítvány VII. konferenciájának megnyitóján Balatonalmádiban 2023. augusztus 25. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkárával készített interjút a Mandiner. Többek között kérdezték a Vajdaság politikai hangulatáról. Az államtitkár elmondta, hogy „Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének október végén bekövetkezett halála sokkszerű volt, ami befolyásolta a magyar közösség hangulatát”. De hozzátette, hogy 

a gyászt felváltotta a pragmatikus, céltudatos munka. Nagyon intenzív kampányhangulat van a Vajdaságban, a magyar kisebbség tisztában van vele, hogy sorsdöntő választások lesznek, ezért arra ösztönöznek mindenkit, hogy menjen el szavazni mind a parlamenti, mind a tartományi választáson.

A választás sorsdöntő jellegét abban ragadta meg, hogy Szerbia és Magyarország között soha nem voltak olyan jók a kapcsolatok, mint most, és a VMSZ hídszerepének történelmi érdemei vannak ebben.

Ennek jelei az államtitkár szerint a mindennapi együttélés terén is érezhetők, bár azon a szinten még akad tennivaló.

Az interjúban kitértek Ukrajna kérdésére a közelgő uniós csúcs fényében. A parlamenti államtitkár kifejtette, hogy a magyar álláspont mindig az érdemeken és teljesítményeken alapuló bővítéspolitikát szorgalmazta.

A Nyugat-Balkán esetében azt látjuk, hogy a feltételeket – más-más mértékben – mindenki igyekszik teljesíteni. Ukrajna esetében viszont az unió által, a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez támasztott követelmények nem teljesültek.

Ennek fényében új stratégiát javasolt a kérdés megközelítéséhez, mivel az eddigi nem vezetett sikerre. Hiába „ömlik a pénz és a fegyver Ukrajnába” szerinte, ha ez nem vezet sehova. Ahogy a figyelmet is felhívta rá, Ukrajna a háború kezdete óta 40 milliárd eurót kapott támogatás, hitel és garancia formájában.

Borítókép: Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára beszédet mond a Mészáros Alapítvány VII. konferenciájának megnyitóján Balatonalmádiban. (MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.