Több mint 130 katolikus templomot zártak be Németországban

Újabb templomok eladásáról döntött a német katolikus egyház.

2023. 12. 30. 21:13
null
Salgótarján, 2023. december 27. A Szent József-templom keresztje a felkelõ Hold elõtt Salgótarjánban 2023. december 27-én. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adóbevételek hiánya miatt a németországi katolikus egyház arra kényszerül, hogy sorra eladja templomait. A következő bezárandó templom a schäftlarni Szent Benedek-templom München közelében. 

A csak 58 éve felszentelt templom felújítását a plébániaszövetség nem tudja kezelni, és kénytelen megtenni ezt a drasztikus lépést – adta hírül a Bayerischer Rundfunk bajor televíziós hálózat. Az azbeszt és a nedves falak legyőzik az ellenfelet – írták. 

De Schäftlarn nincs egyedül ezzel. 

Németország-szerte 131 katolikus templomot zártak be az elmúlt öt évben, ebből 126-ot profanizáltak, azaz megszentségtelenítettek. 

A Szent Benedek-templomot is profanizálják, de még mindig nem tudni, hogy ezután mi lesz az épülettel, írja a Kath.net német katolikus hírportál. 

A napokban hárult el az akadály azonban azelől, hogy egy másik templomból múzeum legyen. A kölni érsekséghez tartozó eitorfi Szent József-templom eladásáról már évekkel ezelőtt döntöttek. Az 1970-ben felszentelt templomot 2021-ben profanizálták, és helyezték műemléki védelem alá. Most Thomas Baumgärtel művész kívánja megvásárolni. 

Az adásvételnek eddig egy akadálya volt: a szerződés tartalmazott egy olyan záradékot, amely szerint a kialakítandó múzeumban nem szabad az egyházat kritikával illetni. 

A főegyházmegye utalt Baumgärtel azon alkotására, amelyen egy banán látható a kereszten. A művész azonban az alkotói szabadságára hivatkozva ezt nem akarta elfogadni, ezért az adásvétel egy éven át húzódott, míg az érsekség végül töröltette a záradékot a szerződésből. 

A hamburgi érsekség egyik egyházkerületében szintén több templomot el akarnak adni, erről már meghozták a döntést, a végső szót azonban nyáron mondja ki az érsek. 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.