Több százezer ember lesz hajléktalan év végén Angliában

Egész Angliában komoly gondot okoz a hajléktalanság.

2023. 12. 17. 6:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy új jelentés szerint Angliában idén karácsonykor várhatóan 14 százalékkal több hajléktalan lesz az utcákon, mint tavaly. A Shelter jótékonysági szervezet becslései szerint 309 550 ember lesz hajléktalan az év végén, többségük átmeneti szállásokon és befogadóközpontokban tölti az éjszakákat.

A Shelter szerint az elemzés a legátfogóbb áttekintés az Angliában regisztrált hajléktalanságról, de a szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy a valós szám ennél jóval magasabb lehet.

A tendenciáért Anglia irányíthatatlanná vált lakhatási válságát okolják. Az ITV News korábban beszámolt arról, hogy a helyzet mostanra rekordszámú gyermeket taszított ki otthonából az utcára. Az elemzésre akkor került sor, amikor a londoni önkormányzatok arra figyelmeztettek, hogy a menekültek és menedékkérők riasztó mértékben válnak hajléktalanná, mert kilakoltatják őket a belügyminisztérium szálláshelyeiről. Sokuknak nincs más választásuk, mint az utcán aludni, mivel az alulfinanszírozott városrészek nem tudnak alternatív szállást kínálni nekik.

A lakhatási vészhelyzet kicsúszott a kezünkből. A szociális otthonokba történő krónikus alulberuházás miatt az emberek képtelenek megfizetni az egekbe szökő magánbérleti díjakat, és rekordszámú ember vált hajléktalanná. Megdöbbentő, hogy a kormány hagyta, hogy családok ezreit zsúfolják be nyirkos és koszos panziókba és szállókba

– jelentette ki Polly Neate, a Shelter vezérigazgatója.

Angliában csaknem 139 ezerrel nőtt az átmeneti szálláson élő gyermekek száma, ami a valaha feljegyzett legmagasabb érték. Június végén körülbelül 7510 gyermekes család lakott hostelben vagy panzióban, és széles körben egyetértettek abban, hogy ez a legrosszabb szállásforma, mivel a családok gyakran szűkösen egy szobában, és nagyon korlátozott főzési és mosási lehetőséggel kénytelenek megosztani az ágyakat. Más lehetőségük azonban nincsen, hiszen rengetegen már képtelenek albérletet fizetni vagy lakást vásárolni.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: V4NA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.