Lujza 2024. március 2.
logo

Az ukránok robbanthatták fel az Oroszországot Kínával összekötő vasútvonalat + videók

Magyar Nemzet
2023.12.01. 12:39 2023.12.01. 17:27
Az ukránok robbanthatták fel az Oroszországot Kínával összekötő vasútvonalat + videók

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szabotázsakciót hajthatott végre az Oroszországot Kínával összekötő vasútvonalon – számolt be pénteken a Politico brüsszeli hírportál. Kremlin-barát Telegram-csatornák információi szerint az orosz hatóságok nyomozást indítottak az ügyben terrorizmus gyanújával. 

 

A Politico szerint az SZBU több robbantást hajtott végre az Ukrajnától mintegy hatezer kilométerre fekvő Burjátföldön, a Bajkál–Amur-vonal Szeveromujszkij alagútjában.

Az információt egy magas rangú ukrán tisztviselő osztotta meg a hírportállal. „Ez az egyetlen jelentős vasúti összeköttetés Oroszország és Kína között. Az akció következtében ez az útvonal, melyet Moszkva többek közt katonai szállításokhoz használ, megbénult” – fogalmazott a forrás. Az alagútban négy robbanószerkezet robbant fel, miközben egy tehervonat haladt rajta keresztül. 

Az SZBU hivatalosan nem erősítette meg, hogy ők állnának a szabotázsakció hátterében.

Az X közösségimédia-platformra több felhasználó is feltöltötte ugyanazt a térképet, amely szerint az alagút mellett egy „tartalék” vonal is húzódik a területen, azonban ennek kapacitása jóval kisebb, mint a fővonalé. 

 

Borítókép: A vasútvonal, amely összeköti Oroszországot Kínával (Forrás: X)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.