Nem tud megálljt parancsolni magának Washington, ismét beleszól a magyar belügyekbe + videó

Ezúttal azért bírálták Magyarországot, mert tilos lesz külföldi pénzekkel befolyásolni a magyar választásokat.

2023. 12. 21. 7:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar parlamentben a múlt héten elfogadott törvény „drákói eszközöket” ad a kormánynak, így fogalmaz az Egyesült Államok nyilatkozata. A Reuters brit hírügynökség által is idézett dokumentum szerint ez megfélemlítéshez is vezethet. Washington ismét beleszól a magyar ügyekbe.

A cikk emlékeztet a szuverenitás védelméről szóló törvény külön hivatalt hoz létre a politikai beavatkozás kockázatainak feltárására és nyomon követésére, s akár meg is büntetheti a külföldi finanszírozást használó pártokat vagy csoportokat. 

A törvény „drákói eszközökkel ruházza fel a magyar kormányt, amelyekkel megfélemlíthetők és megbüntethetők azok, akiknek a nézetei nem egyeznek meg a kormánypártéval” – áll az amerikai külügyminisztérium közleményében.

Hozzátették: a jogszabály „felhasználható arra, hogy a magyar állampolgárokat, vállalkozásokat és szervezeteket bírósági felügyelet nélkül tolakodó nyomozások alá vonják, még akkor is, ha nem volt kapcsolatuk vagy támogatásuk külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel”.

 

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, az Országgyűlés minapi ülésén a képviselők megszavazták a szuverenitásvédelmi törvényt, valamint ehhez kapcsolódóan módosították az alaptörvényt. Az új törvénnyel változik a büntető törvénykönyv, amelybe bekerül a „választói akarat tiltott befolyásolása” passzus. 

A választási eljárásról szóló törvény szerinti jelölő szervezet azon tagja, felelős személye vagy vezető tisztségviselője, valamint a választási eljárásról szóló törvény szerinti jelölt, aki tiltott külföldi támogatást vagy e tilalom kijátszása érdekében a tiltott külföldi támogatás eredetét leplező megállapodásból származó vagyoni előnyt használ fel, 

bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 

Megszavaztuk a dollárbaloldal rémálmát: tilos külföldi pénzekkel befolyásolni a magyar választásokat!

– kommentálta a közösségi oldalán az eredményt Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. 

Orbán Viktor az Instagramon is posztolt egy videót a szuverenitási törvénnyel kapcsolatban. 

A kormányfő ebben úgy fogalmazott: a baloldal megtalálta a módját annak, hogy részben a baloldali média, részben a baloldalhoz kapcsolódó, nekik dolgozó civil szervezetek, NGO-k támogatásán keresztül külföldi pénzzel befolyásolják a választást taglalta Orbán Viktor az Instagramra feltöltött videójában.

„Ezt lelepleztük, a szuverenitásvédelmi törvény azért született meg, hogy ez még egyszer ne fordulhasson elő, ezeket a kiskapukat bezárjuk, így a dollárok nem tudnak begurulni a baloldal kasszájába, és a baloldal médiájához se. Nem fair, hogy külföldi pénzen, nyilván a megbízók érdekeinek megfelelően akarják befolyásolni az emberek politikai döntését”

– mondta a miniszterelnök.

Borítókép: A Fehér Ház Washingtonban (Fotó: Pixabay, 12019)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.