Zelenszkij és Putyin is növelné hadserege létszámát

Az ukrán elnök új mozgósítási törvényről beszélt, az orosz államfő pedig már be is jelentette a katonák létszámának növelését.

2023. 12. 02. 10:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij az ukrán mozgósítási rendszer problémáiról és annak megreformálásáról beszélt.

Ukrajnában mindenki megérti, hogy ezen a területen változásokra van szükség

– húzta alá az elnök. Mint mondta, nem egyszerűen a számokról van szó, hogy kiket lehet mozgósítani, hanem arról, hogy mikor és hogyan szerelhetnek le a szolgálatot teljesítők. A The Guardian brit lap szerint az ukrán parancsnokok fiatalabb és képzetebb újoncokat akarnak a hadseregbe „csábítani” – vagy elhurcolni. Zelenszkij közlése szerint rengeteg dandárban az ötvenes éveikben járó katonák dominálnak.

 

Új mozgósítási törvény

Ahogy arról lapunk nemrégiben beszámolt, David Arahamia, a Nép Szolgája nevű ukrán kormánypárt amerikai állampolgárságú frakcióvezetője bejelentette, 

hogy december végéig új mozgósítási törvényt fog elfogadni az ukrán parlament. 

Az új jogszabály fontosságát elsősorban azzal magyarázzák, hogy le kell váltani azokat a férfiakat, akik már másfél éve szolgálatot teljesítenek. 

Amennyiben rotációt csinálunk, úgy az országban az emberek felét még mozgósítani kell. Ha nem csinálunk, akkor azt a hadsereg szenvedi meg

– magyarázta Arahamia. 

A Forbes ukrán változata pedig már tudni véli azt is, hogy az új mozgósítási jogszabály értelmében csak 36 hónapnyi, 

 

Putyin is akcióba lendül

Vlagyimir Putyin arra utasította a védelmi minisztériumot, hogy közel százhetvenezerrel növelje a hadseregben szolgáló katonák létszámát, ami így 1,32 millió fősre növekedhet – számolt be a The Guardian. 

A védelmi minisztéium közleménye szerint a rendelet nem jelenti a sorkatonai szolgálat kiterjesztését, a létszám növelése fokozatosan, több önkéntes toborzásával fog végbe menni. 

Indokként az ukrajnai háborút, valamint a NATO bővítését jelölték meg. 

Oroszországban minden 18 és 27 év közötti férfinak egy év kötelező szolgálat az előírás, de nagy részük egészségügyi okokból vagy az egyetemi hallgatóknak biztosított halasztási lehetőség miatt nem vonul be. Moszkvában és más nagyvárosokban különösen nagy a sorkötelezettséget kerülők aránya. Idén január elsejétől a hatóságok harminc évre emelték a kötelező szolgálat felső korhatárát.

 

Borítókép: Ukrán katonák bevetés közben (Fotó: Telegram/Volodimir Zelenszkij)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.