A közel-keleti helyzet rendezése érdekében találkozik Erdogannal Antony Blinken

Washington megpróbálhatja rávenni a török elnököt, vesse latba befolyását a térségben, többek közt Iránnal szemben.

2024. 01. 06. 15:36
BLINKEN, Antony; FIDAN, Hakan
Isztambul, 2024. január 6. Hakan Fidan török külügyminiszter (k) amerikai partnerét, Antony Blinkent fogadja Isztambulban 2024. január 6-án. MTI/AP/Reuters pool/Evelyn Hockstein Fotó: Evelyn Hockstein
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valóságos diplomáciai körútra küldték az Egyesült Államok külügyminiszterét: Antony Blinken szombaton Recep Tayyip Erdogan török elnökkel fog találkozni, majd a Görögországba utazik tovább, utána pedig a Közel-Keletet átszelve több napig tartó útja során Jordániában, Szaúd-Arábiában, az Egyesült Arab Emírségekben, Katarban, Egyiptomban, Izraelben és Ciszjordániában is megáll – számolt be a Bloomberg amerikai hírportál.

Az USA arra próbálhatja meg rávenni Erdogant, hogy vesse latba befolyását a Közel-Keleten, többek között Iránnal szemben, hogy elejét vegyék a jelenlegi konfliktus további eszkalálódásának.

Hakan Fidan török külügyminiszterrel szombaton folytatott mintegy kétórás találkozóján Blinken a gázai övezeti háborúról és az így kialakult humanitárius válságról, valamint Svédország NATO-csatlakozási folyamatáról tárgyalt – számolt be az MTI a török külügyminisztériumra hivatkozva. Fidan közvetítette az ankarai kormány azon követelését Blinkennek, hogy haladéktalanul legyen tűzszünet a Gázai övezetben, és a humanitárius segély folyamatosan áramolhasson be oda a palesztin civileknek – jelentette később az Anadolu török hírügynökség. A tárcavezető szerint Izrael tettei fenyegetők a térség biztonságára nézve.

Később Erdogannal is találkozott Antony Blinken, és több mint 75 percen át tárgyaltak amerikai diplomáciai források szerint.

Az amerikai külügyminisztert novemberi ankarai látogatásán nem volt hajlandó fogadni Erdogan, és gázai övezeti offenzívája miatt terrorista államnak nevezte Izraelt, amely élvezi az Egyesült Államok feltétlen támogatását. Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint Blinken most azt mondta a török elnöknek: Washington is a humanitárius segély mennyiségének növelését szeretné, a civil áldozatok számának csökkentését, tartós békét a térségben és az önálló palesztin állam ügyének előmozdítását.

Blinken azt az üzenetet fogja eljuttatni a régióba, hogy a Biden-kormányzat nem érdekelt a konfliktus eszkalációjában, de válaszolni fog a személyzete és érdekei elleni támadásokra

– fogalmazott a Bloombergnek egy amerikai tisztviselő.

Az iráni Forradalmi Gárda néhai vezetőjének sírjánál végrehajtott támadás előtt még be volt tervezve, hogy a török elnök iráni kollégájával, Ebrahim Raiszivel is asztalhoz ül.

Noha a találkozó a szerdai terrortámadás miatt elmaradt, egyértelmű, hogy Erdogan kapcsolatai hasznosak lehetnek az Egyesül Államok számára.

A Hamász palesztin terrorszervezet és Izrael közötti háború ugyanis fokozódott az elmúlt időszakban: legutóbb izraeli vadászgépek csapást mértek a szintén Teherán támogatását élvező Hezbollah dél-libanoni célpontjaira, miután a militáns csoport több tucat rakétát lőtt ki Izraelre. A Hezbollah rakétatámadására azután került sor, hogy a Hamász Izraelt hibáztatta a libanoni fővárosban, Bejrútban végrehajtott dróncsapásért, amely a hét elején megölte a Hamász egyik magas rangú tisztviselőjét.

Borítókép: Hakan Fidan török külügyminiszter amerikai partnerét, Antony Blinkent fogadja Isztambulban 2024. január 6-án (Fotó: MTI/AP/Reuters/Evelyn Hockstein)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.