Arra kérik a német állampolgárokat, hogy azonnal hagyják el Libanont

A német külügyminisztérium a pattanásig feszült helyzet eszkalációjától tart.

2024. 01. 04. 17:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem zárható ki a helyzet további súlyosbodása és a konfliktus kiszélesedése, különös tekintettel a Hamász alelnökének, Száleh al-Arurinak Bejrút térségében 2024. január 2-án történt meggyilkolására. Ez különösen vonatkozik Libanon déli részeire egészen Bejrút déli városi területéig

fogalmaz honlapján a német külügyminisztérium. A még az országban tartózkodó németek regisztráljanak az Elefand válságkészültségi listájára – írta a külügyminisztérium az X platformon.

A tárca egyben felszólította a libanoni német állampolgárokat, hogy a lehető leggyorsabban távozzanak a területről. 

A külügyminisztérium e lépéssel reagált az országban a Hamász magas rangú vezetője, al-Aruri és a terrorszervezet más tagjai elleni támadást követő megromlott biztonsági helyzetre. A libanoni Hezbollah milícia Izraelt okolja ezért, és megtorlást ígért. A Hamász októberi Izrael elleni támadása óta ismétlődő csaták és légicsapások történtek a libanoni határvidéken. 

A Hezbollah harci retorikája

Kedd este a Hamász egyik vezetője, Száleh al-Aruri meghalt egy robbanásban a libanoni fővárosban, Bejrútban. A Hamász iszlamista terrorszervezettel szövetséges libanoni síita milícia, a Hezbollah Izraelt tette felelőssé a haláláért, és megtorlást ígért.

A libanoni Hezbollah milícia vezetője, Haszan Naszrallah azt mondta, hogy Izrael meggyengült. Ha az ország megtámadja Libanont, nem lesznek korlátok és szabályok a Hezbollah számára. Az izraeli hadsereg közölte, hogy több rakétakilövést regisztrált a szomszédos országból, amelyek izraeli célpontokra irányultak. Válaszul Izrael megtámadta az ágyúzás helyszíneit. 

Biztonsági szakértő: nincs azonnali eszkaláció

Markus Kaim biztonsági szakértő azt mondta az MDR Aktuellnek, hogy a nyugati titkosszolgálatok információi szerint a Hezbollahnak 140 ezer rakétája van, amellyel eltalálhatja Izraelt. Ez óriási esélyt jelent az eszkalációra. Véleménye szerint ekkora eszkaláció még nem várható. Irán mint a Hezbollah politikai pártfogója fenntartja magának a jogot, hogy izraeli–iráni konfliktus esetén az eszkalációt irányítsa. Ez a forgatókönyv azonban még messze van – magyarázta Kaim.

Borítókép: Tűzoltók érkeznek egy robbanás következtében súlyosan megrongálódott épülethez Bejrút Dahije nevű negyedében 2024. január 2-án (Fotó: MTI/EPA/Abbász Szalmán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.