„Akik azonosulnak a woke-kal, saját maguktól is elidegenednek”

Sylvie Perez francia újságíró Leszámolás a woke-kal címmel újonnan megjelent művét mutatták be Brüsszelben.

Forrás: MTI2024. 01. 11. 6:54
Frank Füredi, az MCC Brussels ügyvezető igazgatója (Fotó: MTI Fotó: Soós Lajos)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sylvie Perez úgy véli, a woke „szédítő” hatással bír a társadalomra, különösen a fiatalokra.

Megszédítik az aktivistákat, akik elhatárolódnak gyökereiktől, mert azt hiszik, a nyugati történelem alapja a rasszizmus, a gyarmatosítás és a rabszolgaság. Ez minden, amire emlékeznek őseik történelméből. Elhatárolódnak továbbá szüleiktől, és azzal vádolják őket, hogy tönkretették a környezetet

− fogalmazott Sylvie Perez.

A szerző az MTI-nek azt mondta, könyve azt elemzi, hogyan terjed el az eredetileg angolszász területről származó woke ideológia a nyugati világban, és milyen eszközök léteznek a felszámolására. Akik azonosulnak a woke-kal, saját maguktól is elidegenednek, mivel úgy vélik, hogy az emancipáció legjobban a nemváltásban fejeződhet ki, továbbá az utódok nemzésétől is elhatárolódnak, mert azt hiszik, hogy ezzel a klímaváltozást segítik elő.

Meglátása szerint a woke ideológia ellen nehéz küzdeni, de Európában sok civil szervezet foglalkozik a szólásszabadság, a történelmi igazság védelmével. Emlékeztetett, hogy az afroamerikai George Floyd halála után kitört Black Lives Matter (BLM, Fekete életek számítanak) tüntetéseire válaszul több kontinensen és számos országban mindenféle rasszból származó emberek demonstráltak azzal a céllal, hogy a faji kérdés ne térjen vissza a nyilvános vitákba.

Frank Füredi, az MCC Brussels igazgatója úgy nyilatkozott: van némi remény, hogy az embereknek sikerül felvenniük a harcot a woke ideológia ellen. Chris Rufo amerikai konzervatív aktivistát említette példaként, aki az amerikai Virginia állam iskoláiban mozgósította a szülőket a gyermekekre erőltetett „woke-tanterv” ellen.

A magyar származású brit akadémikus szerint a nyugati felsőoktatási intézményekben ma a tudomány minden területén elvárás, hogy a tantervekben hangsúlyosan szerepeljenek „a befogadás és a méltányosság, valamint az interszekcionalitás eszméi”.
Borítókép: Frank Füredi brit író, szociológus, kommentátor (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.