Az ENSZ BT határozatban követeli a húsziktól a vörös-tengeri támadások leállítását

határozatról való szavazást több órával késleltette, hogy Oroszország röviddel a szavazás előtt számos módosítást terjesztett be.

Forrás: MTI2024. 01. 11. 9:51
null
TO GO WITH STORY BY MICHEL MOUTOT (FILES) A photo taken on January 4, 2010 shows an armed Somali pirate keeping vigil on the coastline near Hobyo, northeastern Somalia, while the Greek cargo ship, MV Filitsa, is anchored just off the shore, held by pirates since being captured on November 10, 2009. AFP PHOTO/ MOHAMED DAHIR (Photo by MOHAMED DAHIR / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dokumentumot 11 ország fogadta el New Yorkban, Oroszország, Algéria és Mozambik tartózkodásával. A határozatról való szavazást több órával késleltette, hogy Oroszország röviddel a szavazás előtt számos módosítást terjesztett be, ám ezeket mind elutasították.
 

Az Izrael és a Hamász között folyó gázai háború kitörése óta az Irán által támogatott húszik sorozatos támadásokat intéznek a Vörös-tengeren haladó, vélhetően Izraelhez köthető hajók ellen. A húszik közölték, hogy csak a Gázai övezetbe segélyt szállító teherhajókat engedik áthaladni.


A nagy hajózási vállalatok igyekeznek elkerülni a Vörös-tengert és a Szuezi-csatornát.
A globális kereskedelem mintegy tíz százaléka halad át a Vörös-tengeren. A Vörös-tengert a Földközi-tengerrel összekötő Szuezi-csatorna a legrövidebb hajózási útvonal Ázsia és Európa között. Alternatívája a dél-afrikai Jóreménység-fokának megkerülése, de az legalább két héttel növeli a hajók útját.
 

Borítókép: Illusztráció. A 2010. január 4-én készült képen egy felfegyverzett szomáliai kalóz őrködik a partvonalon az északkelet-szomáliai Hobyo közelében, miközben a görög teherhajó, az MV Filitsa a partok közelében horgonyoz, amelyet kalózok tartanak fogva, amióta 2009. november 10-én elfogták (Fotó: AFP/Mohamed Dahir)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.