Befeketítenék a szárnyaló német jobboldali pártot

Annyira fél a német sajtó attól, hogy a jobboldali Alternatíva Németországért párt további rekordokat dönt a közvélemény-kutatásokban, hogy már az embereket riogatják.

2024. 01. 24. 21:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német sajtó azzal próbál riogatni, hogy az embereknek félniük kell az Alternatíva Németországért (AfD) párttól. A Focus német lap azt írja, Alice Weidel az AfD társelnöke népszavazást akar arról, hogy Németország maradjon-e az Európai Unióban. A párt titkos vezetőjének tartott Björn Höcke pedig nem érzi magát fenyegetve Oroszországtól, ezért nem akar külföldi „zsoldosokat” a Bundeswehrben. Mindkettő a külső bizonytalanság pártjává teszi az AfD-t. Ez pedig komoly fenyegetés Németországban, írja véleménycikkében a Focus.

A lap szerint az AfD figyelmen kívül hagyja az Oroszország által Németországra jelentett fenyegetést, a Németország külső biztonságát fenyegető veszély a béke évtizedei után ismét növekszik, amiért két körülmény felelős. Ezért Európának fejlesztenie kell a katonai képességeit és a német Bundeswehrnek is bevetésre készen kell állnia.

A német hadsereg jelenleg 180 ezer fős, és húszezer fő még hiányzik, ezért született meg az az ötlet, hogy külföldieket vegyenek fel német katonának. Boris Pistorius védelmi miniszter és a kormánykoalíció többi pártja támogatja ezt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) pártszövetsége egyelőre nem ellenzi. Németországban hiány van szakképzett munkaerőből, és ez alól a Bundeswehr sem kivétel.

Trump győzelmének veszélye

A Focus Donald Trump elnökjelölttől is retteg, pontosabban a győzelmétől.

Egy Trump-győzelem rendkívül veszélyes lenne Németországra nézve. A dolgok világosak, nyíltak, és Németország helyzete a következőképpen foglalható össze: Ha Trump megnyeri a választásokat, Németország védtelenül ki lesz szolgáltatva Oroszországnak, írja a Focus.

Emlékezetes, Boris Pistorius védelmi miniszter a minap mondta, hogy Németországnak „háborús készenlétben kell állnia”.  Pistorius úgy látja, hogy Németország és Európa biztonságát Oroszország fenyegeti, és úgy véli, hogy Németország mentálisan a jólét által elrontott pacifizmus csapdájába esett.

Borítókép: Tűzszünetet, béketárgyalásokat és az ukrajnai fegyverszállítások leállítását követelő tüntetők Berlinben (Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.