Egy maine-i tisztségviselő a legfelsőbb bíróságnál fellebbez Donald Trump ügyében

Maine állam legfőbb választási tisztségviselője kéri az állam legfelsőbb bíróságát, hogy vizsgálja felül döntését Donald Trump volt elnök és jelenlegi republikánus jelölt szavazólapokról való eltávolítása miatt.

2024. 01. 20. 17:02
US-POLITICS-VOTE-TRUMP Republican presidential candidate former US President Donald Trump looks at supporters as he arrives at a campaign event in Portsmouth, New Hampshire, on January 17, 2024. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP) Fotó: Europress/AFP/Timothy A. Clary
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Shenna Bellows, Maine állam korábbi szenátora, jelenlegi államtitkár, arra kérte az állam legfelsőbb bíróságát, hogy vizsgálja felül korábbi döntését, miszerint Donald Trump volt elnök neve nem szerepelhet a 2024-es republikánus előválasztási szavazólapon, írta a CBS News.

Egyben kérte a bíróság beavatkozását, miután korábban az állam bírája úgy döntött, hogy Shenna Bellows demokrata politikus decemberi határozatát mindaddig függőben kell tartani, amíg a legfelsőbb bíróság nem hoz döntést egy hasonló coloradói vitában.

Tudom, hogy ezek az alkotmányos és államhatalmi kérdések sokakat komolyan aggasztanak

– mondta pénteki nyilatkozatában Bellows.

Shenna Bellows
Shenna Bellows. Fotó: Department of the Secretary of State State of Maine

Ez a fellebbezés biztosítja, hogy Maine legfelsőbb bíróságának lehetősége legyen a szavazatok megszámlálása előtt mérlegelni, elősegítve a szabad, biztonságos és védett választásokba vetett bizalmat

– tette hozzá.

Maine-ben és 15 másik államban március 5-én tartják a republikánus előválasztásokat, az úgynevezett szuperkeddet. A legfelsőbb bíróság bírája, Michaela Murphy ítéletében a Trump-ügyet visszaküldte Bellowsnak, hogy a legfelsőbb bíróság közelgő döntése fényében szükség esetén további eljárást folytasson. 

A döntés után Bellowsnak harminc napja van arra, hogy új határozatot hozzon, amelyben módosítja, visszavonja vagy megerősíti a decemberi döntését Trump választhatóságáról – mondta Murphy.

Bellows közleményében rámutat, hogy üdvözli a legfelsőbb bíróság döntését, „amely útmutatást ad a coloradói ügyben felvetett, a tizennegyedik alkotmánymódosítás fontos kérdéseire” vonatkozóan, de megjegyezte, hogy a maine-i törvények lehetővé teszik számára, hogy felülvizsgálatot kérjen.

Maine legfőbb választási tisztviselőjének kérése azt jelenti, hogy egy második állami legfelsőbb bíróság foglalkozhat azzal, hogy Donald Trump alkotmányosan jogosult-e a 14. kiegészítés 3. szakasza alapján második elnöki ciklusra a Fehér Házban, mielőtt a legfelsőbb bíróság február 8-án meghallgatja az érveket. 

Trump ügyvédei csütörtökön arra szólították fel az igazságügyet, hogy gyorsan és határozottan vessenek véget a volt elnök 2024-es szavazólapról való kizárására irányuló erőfeszítéseknek, amelyeket több mint harminc államban folytattak.

Trump beadványában arra figyelmeztetett, hogy a jelöltségét érintő támadások azzal fenyegetnek, hogy támogatói millióinak jogait veszik el, és káoszt, zűrzavart okoznak, ha más állami bíróságok és állami tisztviselők követik Colorado példáját, és kizárják a szavazólapjaikról.

Borítókép: Donald Trump republikánus elnökjelölt, volt amerikai elnök nézi a támogatókat, amint megérkezik egy kampányrendezvényre a New Hampshire állambeli Portsmouthban 2024. január 17-én (Fotó: AFP/Timothy A. Clary/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.