Elutasítjuk a Soros-hálózat megrendelésére készült, Magyarországot támadó jelentést!

Ez egy újabb lejáratási kísérlet Magyarország ellen, amit a Fidesz-képviselőcsoport határozottan elutasít.

2024. 01. 17. 15:59
null
Strasbourg, 2024. január 16. Az Európai Parlament (EP) logóját vetítik az uniós törvényhozás strasbourgi épületének padlójára az EP plenáris ülésének idején, 2024. január 16-án. A parlament január 15. és 18. között ülésezik. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament a tudományos kutatás szabadságának védelméről szóló jelentésről szavazott szerdai plenáris ülésén Strasbourgban. Kiállunk a tudományos kutatás szabadsága mellett, amely Magyarország Alaptörvényében rögzített, alkotmányos érték. 

Ez a jelentés azonban a Soros-hálózat megrendelésére készített újabb lejáratási kísérlet Magyarország ellen, amit képviselőcsoportunk határozottan elutasít.

– fogalmazott Gyürk András. A Fidesz európai parlamenti képviselője a szavazás kapcsán elmondta: a Soros-hálózat, az Európai Parlament baloldali többségével együttműködve, a jogállamiságot követően, a tudományos kutatás szabadságának elvéből is politikai fegyvert akar kovácsolni. 

A jelentés kizárólag Magyarországot nevesíti és a Soros-egyetem állítólagos bezárását és kiűzetését mutatja be, mint a tudományos szabadságot aláásó tényezőt. Azonban jól tudjuk, a CEU változatlanul működik Budapesten, a törvényeket pedig mindenkinek be kell tartania

 – húzta alá a politikus. Gyürk András hangsúlyozta: Magyarország kiáll a tudományos kutatás szabadsága mellett, amely az Alaptörvényben rögzített, alkotmányos érték. „Ez a jelentés viszont nem erről szól, hanem egy, a Soros-hálózat megrendelésére készített, Magyarország lejáratására irányuló újabb kísérlet. Ezért ezt határozottan elutasítottuk” − fogalmazott.

Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője hozzátette:„Elkeserítő azt látni, hogy az Európai Parlament sorra gyártja az olyan jelentéseket, melyben elítélik Magyarországot különböző mondvacsinált okokra hivatkozva. Közben pedig a legnagyobb jogtiprást maga az Európai Bizottság és a Parlament követi el, amikor megfosztja a magyar modellváltó egyetemek hallgatóit, oktatóit és kutatóit az Erasmus+ és Horizont Európa programokban való részvételtől pusztán azért, hogy zsarolhassák és politikai nyomást gyakoroljanak a magyar kormányra.”

Borítókép: Az Európai Parlament (EP) logóját vetítik az uniós törvényhozás strasbourgi épületének padlójára az EP plenáris ülésének idején, 2024. január 16-án. A parlament január 15. és 18. között ülésezik (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.